Sju innovasjonsprosjekter får til sammen nær 20 mill i Stimulab-støtte i 2022. 41 søkte. Prosjektene spenner fra sunt kosthold i barnehagen og å øke tilflyttingen til Nordland gjennom arbeidsinnvandring. Prosjektstøtten fra Stimulab går uavkortet til å kjøpe inn designkompetanse og annen relevant tilleggskompetanse fra markedet. Til høsten blir det kamp i leverandørmarkedet om oppdragene, som kunngjøres i løpet av august – september gjennom en offentlig anskaffelsesprosess.
Stimulab skal støtte og stimulere til brukerorientert nyskaping i offentlig sektor gjennom bruk av tjenestedesign, eksperimentering og testing. Ordningen skal først og fremst bidra til bedre tjenester for brukere. Den skal også styrke innovasjonskapasiteten i offentlig sektor, både ved å støtte konkrete innovasjonsprosjekter og bidra til kompetanseheving og erfaringsspredning. Det er Digitaliseringsdirektoratet som i samarbeid med Design og arkitektur Norge (DOGA) står bak ordningen.
I år mottok Stimulab 41 søknader om å delta. Etter en grundig vurdering har Digdir og DOGA valgt ut hvilke prosjekter som får faglig veiledning og økonomisk støtte. Årets tildeling er på til sammen 19,4 mill som skal fordeles på syv prosjekter.
I kjølvannet av pandemien
Det var stor interesse for årets Stimulab-utlysing med søknader fra hele landet, samt både kommuner og statlige virksomheter, melder Digdir og DOGA. Prosjektene som til slutt ble valgt ut, tar for seg varierte og viktige samfunnsutfordringer. Flere av prosjektene har oppstått i kjølvannet av koronapandemien, erfaringene har bidratt med vilje til å tenke nytt.
Det er mange utfordringer hvor samarbeid på tvers av stat og kommune, og med brukeren satt i sentrum, er avgjørende for å skape fremtidens løsninger. Derfor er det positivt at så mange av årets prosjekter har fått til nettopp dette, heter det.
Her er årets utvalgte prosjekter
- Direktoratet for e-helse skal se på hvordan informasjonsutveksling mellom helse- og omsorgstjeneste, helseforvaltningen og myndighetene skal foregå digitalt.
- Meteorologisk institutt skal i samarbeid med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og NRK se på hvordan man kan utnytte ressursene i lokalsamfunnet etter at det er sendt ut et farevarsel.
- UiT – Norges Arktiske Universitet, Universitetsbiblioteket har etter koronapandemien gjort seg nye erfaringer rundt behovet til brukerne.
- Statsforvalterens fellestjenester (STAF) er opptatt av bedre tilrettelegging og utvikling av sammenhengende digitale tjenester med andre offentlige virksomheter og med innbyggerne.
- Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (BUFDIR) skal i sitt prosjekt se på tiltaksoppfølging for voldsutsatte sårbare voksne.
- Hårstadmarka barnehager, Trondheim kommune ønsker å se på innretningen av mattilbudet og matservering i barnehagen.
- Nordland fylkeskommune sitt prosjekt ønsker å bidra til at det skal bli enklere å være ny i Nordland.
Bli den første til å kommentere på "Leverandør-kamp til høsten om sju offentlige tjenestedesign-prosjekter"