I perioden 2015-202 er 687 leverandører til det offentlige straffet for økonomisk kriminalitet eller arbeidslivskriminalitet. Samtidig er det mistanke om lovbrudd hos totalt 751 leverandører i samme periode. 30% av de sistnevnte leverandørene er knyttet til rapporter om mistenkelige transaksjoner i disse årene. Det er registrert fra én til flere titalls rapporter om slike transaksjoner på samme person, og enkelte av disse personene har beslutningsmyndighet hos opptil 22 ulike leverandører, fremgår det av en nylig publisert rapport.
Dette fremgår av en rapport fra Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES) – «Leverandører til det offentlige Egenskaper ved leverandører som har begått lovbrudd». I rapporten presenteres bl.a. en oversikt over leverandører som er straffet, har fått reaksjoner eller har vært mistenkt for lovbrudd som er relevante for offentlige anskaffelsesprosesser.
Med utgangspunkt i datagrunnlaget har 43 887 leverandører i perioden 2015–2020 levert varer og tjenester til det offentlige for mer enn 1 000 mrd. I gjennomsnitt leverte hver leverandør til samme oppdragsgiver i to år, og fikk utbetalt i snitt 24 mill. Det er 77% aksjeselskaper og 20% enkeltpersonsforetak i utvalget.
Nær 700 straffet, over 1400 forhold
I samme periode har 687 leverandører blitt straffet for økonomisk kriminalitet eller arbeidslivskriminalitet, og 1 360 leverandører har fått reaksjoner fra kontrolletatene. Straffede leverandører og leverandører med reaksjoner utgjør bare 5% av det totale antallet leverandører, men de har i tidsperioden hatt 23% av leveransene målt i kroner, totalt 243 mrd. Straffede leverandører har i snitt levert varer og tjenester for 32 mill per år. Leverandører med reaksjoner har levert varer og tjenester for 24 mill årlig. Til sammenligning er gjennomsnittet for hele utvalget seks mill per år, og hver leverandør leverte i gjennomsnitt varer og tjenester til det offentlige i fire år.
Leverandørene er straffet for totalt 1 417 forhold i perioden 2015–2020. Små og mellomstore leverandører har hovedsakelig straff tilknyttet rollehaver og/eller aksjonær. I noen tilfeller har rollehaver eller aksjonær tilknytning til flere virksomheter som er leverandører. Forholdene rollehavere og aksjonærer er dømt eller har vedtatt forelegg for er hovedsakelig grove bedragerier, brudd på bokføringsloven, manglende skattetrekk og regnskapsovertredelser, mens forholdene virksomheter er dømt eller har vedtatt forelegg for i hovedsak omhandler brudd på arbeidsmiljøloven, særlig personskader på arbeidsplassen.
50% mistenkt for flere lovbrudd
Omtrent halvparten av de straffede leverandørene har vært mistenkt for flere lovbrudd, i tillegg til det de er straffet for. 14% av de straffede leverandørene er tilknyttet rapporter om mistenkelige transaksjoner gjennom personer med beslutningsmyndighet.
Det er mistanke om lovbrudd hos totalt 751 leverandører i perioden 2015–2020. De har levert varer og tjenester for 33 mrd til sammen i perioden. 109 leverandører har en kombinasjon av anmeldelser fra kontrolletatene, ikke rettskraftige forhold og/eller rapporter om mistenkelige transaksjoner, uten at de er straffet eller har fått reaksjon fra kontrolletatene.
Mistenkelige transaksjoner
30% av leverandørene som har vært mistenkt for lovbrudd, er tilknyttet rapporter om mistenkelige transaksjoner i perioden 2015–2020. Det er registrert fra én til flere titalls rapporter om mistenkelige transaksjoner på samme person. I en tredel av rapportene mistenkes aksjonær eller rollehaver for å være hovedperson bak transaksjonene, i de resterende er de implisert. Enkelte personer registrert med rapporter om mistenkelige transaksjoner har beslutningsmyndighet hos opptil 22 ulike leverandører. Tilknytning til flere leverandører kan gi økt handlingsrom for å skjule kriminell aktivitet.
Bli den første til å kommentere på "Enkelte «sjefer» med mistenkelige transaksjoner hos opptil 22 ulike leverandører"