Mulige tilbydere i danske offentlige anbudskonkurranser med gjeld over 100 000 til det offentlige er blitt avvist, selv om gjelden skyldes behov for å redde seg gjennom pandemien. Men nå er praksis endret – etter at Dansk Industri grep inn. Har man slik gjeld, men samtidig enn avbetalingsordning, er det heretter fritt frem. Å utelukke bedrifter som er kommet en slik situasjon, strider mot anskaffelsesloven i Danmark.
Fra Dansk Industri heter det at en del leverandører har fått gjeld til det offentlige som følge av såkalte coronalån. En av grunnene til at slik gjeld er oppstått, er nettopp pandemien. Noen av de rammede har derfor av skattemyndighetene fått i stand en utvidet betalingsordning når det gjelder tilbakebetaling av lånet.
Det danske regelverket har da vært slik at dersom man har en gjeld til det offentlige på mer enn 100 000 kroner, skal man utelukkes fra offentlige anbudskonkurranser. Det dreier seg om skatter, avgifter – og altså coronalån. Oppdragsgivere kan i konkrete anskaffelser gjøre unntak fra denne avvisningsregelen.
Kommer frem i en serviceattest
Gjelden kommer frem i den såkalte serviceattesten som danske leverandører må fremvise. I denne attesten skal alle forhold knyttet til leverandørens forhold til det offentlige komme frem. Den skal oppdragsgivere sjekke før de gjør kontakt med en tilbyder.
Dansk Industri syntes ikke ordningen gav noen mening – at det skulle medføre utestengning fordi man er brakt i en situasjon der pandemi-foranstaltningene har gitt så store omsetningstap at det har vært nødvendig med lån. Med det resultat at man av den grunn ikke kan levere tilbud i offentlige anbudskonkurranser, selv om man er i ferd med å gjøre opp for seg.
Annen dokumentasjon så lenge
Men Erhvervstyrelsen gav beskjed: Det strider mot udbudsloven – den danske anskaffelsesloven – å utelukke bedrifter fra offentlige anskaffelser hvis de har inngått en avbetalingsordning. Og som følge av at leverandør-organisasjonen tok opp saken, er Erhvervstyrelsen i gang med å endre serviceattesten. Inntil da, sier bransjedirektør i Dansk Industri, Jacob Scharff, kan tilbydere dokumentere at de har fått slike avbetalingsordninger på annen måte og dermed få tilgang til offentlige oppdrag.
Bli den første til å kommentere på "Fjernet regel om å avvise tilbydere med gjeld til det offentlige"