DFØ-topp: Begredelig at oppfølging av menneskerettigheter ikke er nok prioritert

Anbud365: DFØ-topp Begredelig at oppfølging av menneskerettigheter ikke er nok prioritertBekymrede ansiktsuttrykk når menneskerettigheter og offentlige anskaffelser var på dagsordenen under Arendalsuka i år. Dag Strømsnes, divisjonsdirektør for offentlige anskaffelser i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) og Siri Engesæth, CEO, Factlines AS (foto: Skjermdump).

Skriv ut artikkelen

– Anskaffelsesundersøkelsen 2022 viser begredelig nok at oppfølging av menneskerettigheter ikke er tilstrekkelig prioritert. Det slo Dag Strømsnes fast i et arrangement på Arendalsuka i regi av Factlines. Strømsnes er divisjonsdirektør for offentlige anskaffelser i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Han antydet også at Riksrevisjonen kan komme til å gjøre en undersøkelse av etterlevelse av kravene til ivaretakelse av grunnleggende menneskerettigheter.

Blant arrangementene på den nylig avsluttede Arendalsuka var også bedriften Factlines om åpenhetsloven er et effektivt virkemiddel for å sikre grunnleggende arbeidsforhold i både offentlige og private anskaffelser.

Første juli trådte åpenhetsloven i kraft. Den pålegger næringslivet å gjøre aktsomhetsvurderinger i anskaffelser av varer og tjenester, følge opp funnene og å ha informasjon tilgjengelig om de blir spurt. I Norge har vi allerede hatt den oppdaterte Lov om offentlige anskaffelser med krav om slike vurderinger av leverandører til det offentlige.

Spørsmål om tillit

Strømsnes var med dette bakteppet invitert til å kommentere status på dette punkt når det gjelder offentlige anskaffelser. Resultatene av DFØs store anskaffelsesundersøkelse viser at temaet menneskerettigheter er omtalt i 54% av de statlige anskaffelsene og 71% av de kommunale, men når det gjelder konkrete styrings-KPI’er har bare 18% av de statlige og 40% av de kommunale etablert slike, og menneskerettigheter er lavest prioritert når det gjelder selve kontraktsoppfølgingen.

Dette var Strømnes ikke fornøyd med: – Samfunnet må ha tillit til at offentlige virksomheter ikke anskaffer produkter som er tilvirket av tvangs- eller barnearbeidere. Vi vet om engangshanske-produksjon som bryter menneskerettigheter, det har kommet indikasjoner på at IKT-utstyr til statlige og kommunale virksomheter kan være produsert av tvangsarbeidene uigurer i Kina, og vi vet at det forekommer barnearbeid og ekstremt farlige arbeidsforhold ved utvinning av såkalte konfliktmineraler som inngår i de fleste IKT-utstyr som det offentlige kjøper inn.

Håndtere avsløringer

I den store anskaffelsesundersøkelsen fra DFØ svarer for øvrig 70% at de ikke har egnede rutiner for håndtering av menneskerettigheter i høyrisikoanskaffelser tross lovkrav om det. Mye tyder på at det er risiko for at offentlige oppdragsgivere ikke er forberedt på å håndtere eventuelle avsløringer om kritikkverdige arbeidsforhold i leverandørkjeden til produktene som kjøpes inn, heter det.

Bli den første til å kommentere på "DFØ-topp: Begredelig at oppfølging av menneskerettigheter ikke er nok prioritert"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.