I et opprop fra 204 LO-tillitsvalgte i Oslo blir det krevet at Oslo kommune ikke må kjøpe varer og tjenester produsert på palestinsk okkupert område. Kommunen må ikke kjøpe varer og tjenester som er produsert på okkuperte områder i strid med folkeretten, lyder oppfordringen i oppropet. – Vi ser det som en selvfølge at Oslo kommune ikke skal ha økonomiske forbindelser med firma som har økonomiske aktiviteter i områder som er ulovlig okkupert i henhold til FN-resolusjoner.
Det er i forbindelse med byrådets aktuelle revidering av Oslomodellen at de LO-tillitsvalgte krever handling. Oslomodellen handler om at Oslo kommune skal bidra til et seriøst og anstendig arbeidsliv, bl.a. gjennom kommunens anskaffelser.
De tillitsvalgte ber om Oslo kommune få fortgang i intensjonene fra byrådsplattformen fra 2019. Der heter det: «Utrede handlingsrommet som finnes i anskaffelsesregelverket for å ikke handle varer og tjenester som er produsert på område okkupert i strid med folkeretten av selskaper som opererer på tillatelse fra okkupasjonsmakten».
Bruk innkjøpsmakten
Undertegnede, fremgår det av oppropet, er opptatt av at Oslo kommune bruker sin innkjøpsmakt både til å skape et seriøst og trygt arbeidsliv, til å fremme et bedre miljø og til å sikre at varer og tjenester som anskaffes skal være i samsvar med internasjonal folkerett. Det siste kravet burde være en selvfølge, men er ikke nevnt i kommunens anskaffelses-policy.
De LO-tillitsvalgte ber om at det blir fortgang i dette arbeidet: – LO i Oslo mottok i februar i år et høringsnotat fra byrådsavdelingen for finans med foreløpig forslag til revidert Oslomodell. Byråden har tidligere formidlet at boikotten var med i arbeidet. Etter å ha lest gjennom den reviderte Oslo-modellen, var det vanskelig å se at vårt ønske var formulert der, poengteres det i oppropet.
Generell anskaffelsesboikott
– Det har vært reist spørsmål om en kommune kan vedta en slik generell boikott. Både Utenriksdepartementet og Kommuneadvokaten i Oslo har slått entydig fast at en kommune kan praktisere en slik generell anskaffelsesboikott. Den siden av saken skulle dermed være kvittert ut, sier de tillitsvalgte.
Oppropet peker på at ni kommuner og fem fylkeskommuner allerede har gjort slike boikottvedtak. Det gjelder f, eks. Tromsø, Trondheim og Hamar, og nå sist fylkeskommunen Viken.
Bli den første til å kommentere på "Over 200 LO-tillitsvalgte i Oslo krever kommunal anskaffelses-boikott"