For å komme useriøse aktører til livs trengs risikovurderinger og en dypere kontroll eller analyse enn hva som er vanlig ved offentlige anskaffelser. Dette er hovedbudskapet i en fersk svensk veiledning i regi av Ekobrottsmyndigheten. Blant annet anbefales en dybdekontroll av de personene som står bak et foretak. De useriøse har lært seg å ha fine fasader for å unngå å bli avvist, og de bruker ofte foretak – leverandører – som et verktøy i sin kriminalitet.
Ekobrottsmyndigheten som har utgitt veiledningen «Förebygg arbetslivskriminalitet genom upphandling», er svenskenes Økokrim. I veiledningen viser myndigheten hvordan anskaffelser ved bruk av kontraktsvilkår og dype kontroller kan forebygge kriminaliteten.
Anskaffelser har en nøkkelrolle i å forebygge slik kriminalitet, heter det, ettersom kriminaliteten ofte forekommer i bransjer der tjenester anskaffelse av det offentlige og i det private næringslivet.
Risikovurdering og kontroll
Innkjøpere har tilgang til flere verktøy som gir dem muligheter til å sikre at leverandører og underleverandører følger lover og regler. Risikovurdering og kontroll av vilkår og leverandører før man undertegner en avtale, og løpende under kontraktsperioden gjør det mulig å oppdage useriøse aktører tidlig og dermed kan avvises.
Vet du hvem du gjør forretninger med, spør Ekobrottsmyndigheten. Useriøse aktører bruker ofte foretak som et verktøy i sin kriminalitet. Det rammer offentlige og private aktører gjennom reduserte skatteinntekter og usunn konkurranse. Deres nylig publiserte veiledning skal være en hjelp til å oppdage varselsignalene i tide.
Fine fasader
Gjennom erfaringer vet vi, fremholder myndigheten i sin veiledning, at det ikke er nok med registerkontroller for å oppdage useriøse aktører. De har lært seg å ha fine fasader for å unngå å bli avvist.
I veiledningen anbefales det å foreta en såkalt dypere kontroll, det vil si mer enn hva man vanligvis sjekker ved en anskaffelse. Blant annet er det viktig å kontrollere hvem eller hvilke som er de formelle representantene for foretaket, hvilke som sitter i styret, hvem eller hvilke eier foretaket, hvem eller hvilke i siste instans eier eller kontrollere selskapet, og er noen r representant for foretaket dømt for kriminalitet av betydning.
Bulvan, målvakt eller alias
Likeledes er det viktig å stille spørsmålet om det fins noen tegn eller indikasjoner på om opplysningene som er gitt om nøkkelpersoner knyttet til selskapet, stemmer eller om det i virkeligheten er en annen som i praksis kontrollere og eier det. I veiledningen opereres det med begrepene bulvan, målvakt eller alias.
En bulvan er en person som opptrer i den egentlige eierens sted, fordi sistnevnte har behov for å skjule sin tilknytning til foretaket. En målvakt er en person som påtar seg et juridisk ansvar for foretaket uten faktisk å drive det. De har for det meste ikke noen større kunnskap om foretaket og dets virksomhet, heter det. En person som benytter seg av et alias opptrer under et annet navn for å skjule sin egen identitet for på den måten å distansere seg fra en eller flere kriminelle handlinger.
Bli den første til å kommentere på "I kampen mot useriøse: Anbefaler dybdekontroll av persongalleriet"