Kommune tok grep, innovative anskaffelser ble godt næringsutviklingsverktøy

Anbud365: Kommune tok grep, innovative anskaffelser ble godt næringsutviklingsverktøyStranda kommune tok tak i næringsutviklingsmuligheter i egen kommune (kraftproduksjon) for å sørge for videreutvikling av en annen (turistnæringen). Innovasjonspådriver Hilde Sætertrø i LUP (Leverandørutviklingsprogrammet) anbefaler også andre kommuner til å gjøre noe likende og legge innovativ anskaffelsesmetodikk til grunn.

Skriv ut artikkelen

Takket være et energisk påtrykk fra en kommune på jakt etter nye, innovative løsninger, bygges det nå en hydrogenfabrikk basert på kraft fra fem småkraftverk i Stranda kommune. Dette er et godt eksempel til etterlevelse for andre kommuner, skriver innovasjonspådriver Hilde Sætertrø i LUP (Leverandørutviklingsprogrammet). Ta tak i næringsmuligheter i egen region og bruk innovativ anskaffelsesmetodikk til å løse et felles samfunnsproblem. På den måten blir innovative anskaffelser til et godt næringsutviklingsverktøy.

For nøyaktig 3 år siden inviterte Stranda kommune til dialogkonferanse i Ålesund hvor det ble etterspurt løsninger for hydrogenproduksjon basert på innestengt kraft som produseres av lokale småkraftverk lokalisert rundt Hellesylt. Bakgrunnen var bestemmelsen om at norske verdensarvfjorder, deriblant Geirangerfjorden, skal ha utslippsfrie cruise- og turistferger innen 2026. Fjordturisme er en stor næring for kommunen og Norge og derfor en viktig utfordring å løse.

Stranda kommune i Møre og Romsdal – med ca. 4600 innbyggere – var pådriver for løsninger, godt hjulpet av LUP og Forskningsrådet. Det er en direkte utløsende faktor for at det i dag bygges en hydrogenfabrikk basert på kraft fra fem småkraftverk, heter det i et oppslag på innovativeanskaffelser.no.

Likevel ikke førkommersiell anskaffelse

Innovasjonspådriver Hilde Sætertrø i LUP, som har vært involvert i arbeidet siden 2019, forteller at dialogkonferansen kom i stand som et såkalt forprosjekt til en eventuell før-kommersiell anskaffelse som Forskningsrådet gir penger til. Et forprosjekt skal undersøke om det er forutsetninger for utlysing av før-kommersiell anskaffelse, og inkluderer bl.a. gjennomføring av en dialog med markedet for å få en oppfatning av utviklingsmuligheter.

Forprosjektet konkluderte med at en før-kommersiell anskaffelse ikke var hensiktsmessig i dette tilfellet, men at Pilot-E-virkemiddelet kunne være vel så nyttig. Det er et finansieringstilbud til norsk næringsliv, etablert av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova. Pilot-E ble utlyst, og Flakk-gruppen søkte om midler til et pilotprosjekt for hydrogenproduksjon i Hellesylt. Søknaden fikk tilslag (37,6 mill) og Pilot-E-midlene er nå god risikoavlastning til pilotprosjektet. Norwegian Hydrogen AS ble etablert for å fullføre pilotprosjektet som har som mål å ha en produksjon i slutten av neste år.

Kommunen tok grep

– Dette er et godt eksempel på viktigheten og nytten av at det offentlige bringer utfordringer på store samfunnsproblem ut i markedet og etterlyser løsninger, understreker Sætertrø. Den offentlige oppdragsgiveren som har mot og vilje nok til å gjøre dette, trenger ikke selv å være kunden, men opptre som en samfunnsaktør som tar ansvar for innovasjon. I dette tilfellet tok kommunen tak i næringsutviklingsmuligheter i egen kommune (kraftproduksjon) for å sørge for videreutvikling av en annen (turistnæringen).

Dette er også et godt eksempel til etterlevelse for andre kommuner, slår hun fast: Ta tak i næringsmuligheter i egen region og bruk innovativ anskaffelsesmetodikk til å løse et felles samfunnsproblem. På den måten blir innovative anskaffelser til et godt næringsutviklingsverktøy.

Bli den første til å kommentere på "Kommune tok grep, innovative anskaffelser ble godt næringsutviklingsverktøy"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.