Stigende priser på matvarer har ført til at svenske kommuner har tatt for seg sine måltidskjøp med nye øyne. Noen holder fast på sine mål om svenskprodusert, lokalprodusert og/eller økologisk – enten ved å øke budsjettene eller «vente-og-se». Andre kommuner kutter i budsjettene, og da er det økologisk og lokalprodusert det går ut over.
Den svenske land- og skogbruksavisen ATL gjorde for en tid tilbake en kartlegging av status ute i kommunene når det gjelder kjøp av økologisk og/eller lokalprodusert mat. På nettsiden til Sveriges Offentlige Inköpare finner vi noen av resultatene, samt rapporter fra utvalgte kommuner.
Alle 290 svenske kommuner fikk forespørsel om å gi opplysninger om status, og 68 svarte – av disse igjen har 81% en policy for kjøp av matvarer.
Økt budsjett
Lilla Edet, et tettsted i Västra Götalands län – snaus tre timers kjøring øst om Oslo, er blant de kommunene i Sverige som har slik policy. 95% av kjøpene skal være svenskprodusert i kommunen med knapt 4000 innbyggere. Også der merkes de stigende prisene, men her har de politiske organene økt budsjettene av den grunn – i stedet for å kutte.
Budsjettkutt
I Östergötland län ligger Mjølby kommune med sine drøyt 26 000 innbyggere, omtrent midtveis mellom Stockholm og Göteborg. Policyen her er at 73% av matvarekjøpene skal være fra svenske produsenter. Her har de politisk ansvarlige svart på pris- og inflasjonsutfordringene med å kutte i budsjettene. Enn så lenge, heter det, er det nærprodusert og økologisk som reduseres. Målet har vært 25% økologisk, men nå blir det snarere 20% eller kanskje enda lavere andel, konstateres det fra kommunen på soi.se.
Endrer ikke
Om det finnes lokalt produsert mat skal Ovanåker kommune kjøpe det derfra. I sine anbud skriver de at dersom produsenten kan levere til ett kjøkken i kommunen, er det nok. Man behøver ikke kunne levere til alle. Og kommunen arbeide aktivt med at flere lokale produsenter kan komme med tilbud i konkurransene. I dag er det ca. 30 lokale leverandører av kjøtt, melk og grønnsaker. Policyen er 90% svenskproduserte, 30% lokalprodusert og 20% økologisk. Kostnadene kommer til å øke, men policyen ligger fast, er signalet fra kommunen, som ligger i Gävleborgs län, har om lag 12 000 innbyggere, og nås om man kjøre fem timer østover fra Lillehammer.
Bli den første til å kommentere på "Skjebnetime for svenske kommuners kjøp av lokal og økologisk mat"