Siden 2017: BVP-prosjekter for over 35 mrd fordelt på 32 kontrakter

Anbud365: Siden 2017 BVP-prosjekter for over 35 mrd fordelt på 32 kontrakter BVP-konferansen (Best Value Procurement) til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) samlet 40 deltakere fra oppdragsgiver og leverandørsiden. Samtidig var det også første samling for DFØs nettverk for BVP-oppdragsgivere. Nettverket er åpent for offentlige oppdragsgivere som ønsker å bruke BVP-metoden i sine anskaffelser og prosjektstyring.

Skriv ut artikkelen

Siden den første BVP-kontrakten (Best Value Procurement) for Arnkvern-Moelv ble signert av Nye Veier og Veidekke i 2017, har ti norske byggherrer gjennomført prosjekter for over 35 milliarder kroner fordelt på 32 kontrakter. Det er hovedsakelig totalentrepriser på bygg og anlegg, men også driftskontrakter og kjøp av rådgivertjenester. Dette kom frem på BVP-konferansen som Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) nylig arrangerte.

BVP er en metode for prosjektstyring og innkjøp som vektlegger leverandørens kompetanse og prestasjon. BVP er basert på teorien Best Value Approach (BVA).

På konferansen kom det, ifølge en pressemelding fra DFØ, bl.a. frem at Statens Vegvesen har spart tid til anskaffelse av rådgivere sammenlignet med en ordinær anskaffelsesprosess.  Det har vist seg at det er mye lettere å finne de beste rådgiverne ved bruk av intervju, ikke bare sammenligne CV’er, ved bruk av BVP-metoden.

Bærum kommune fikk nesten nullutslippsbygg som tilleggsverdi selv om ikke dette lå i kravspesifikasjonen, heter det, og i Stavanger kommune har både byggherre og entreprenør jobbet målbevisst og rapportert leveranser mot tydelige prosjektmål ved bruk av KPI’er på prestasjonspåstandene i tilbudet.

Seks erfaringspunkter

I DFØ-pressemeldingen oppsummeres erfaringene fra oppdragsgivere og leverandører fra bruk av BVP-metoden i 2022 slik:

  • Ingen klager eller rettssaker knyttet til anskaffelsene
  • Prestasjonsinnkjøp har gitt mer effektive og målrettet anskaffelser
  • Færre endringsmeldinger
  • Færre konflikter
  • Bedre risikostyring
  • Mer innovasjon og mer transparent kommunikasjon.

DFØ har over en periode pilotert BVP-metoden med en gruppe offentlige byggherrer og ønsker nå å ta dette arbeidet videre. –Vi ser at dette også har stort potensiale i kategorier som IT og konsulentanskaffelser. sier prosjektleder for BVP i DFØ, Cecilie Blytt.

Evaluering og Anskaffelsesprisen

En evaluering har bl.a. vist at både oppdragsgiverne og leverandørene mener BVP er en effektiv og målrettet konkurranseform, samt at risikostyringen fungerte bedre med BVP sammenlignet med prosjekter som ble gjennomført som en ordinær totalentreprise.

I 2021 kapret Rælingen kommune og HENT Anskaffelsesprisen 2021 i regi av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). De fikk prisen for BVP-prosjektet Fjerdingby skole.

Bli den første til å kommentere på "Siden 2017: BVP-prosjekter for over 35 mrd fordelt på 32 kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.