Grønne innkjøp i forbindelse med anskaffelse av skytjenester har ikke vært ansett som egnet. En leverandør kan foreslå flere datasentre for potensiell bruk under en rammeavtale, men være ute av stand til å forplikte seg på forhånd til et bestemt sted som tjenesten blir levert fra. Dette betyr at tjenestens klimaavtrykk er uklart ved kontraktsinngåelse. Men i en prosjektoppgave lanseres en første kravliste med 11 konkrete krav til hjelp for oppdragsgiver i å velge rett leverandør. Og forfatterne bak slår til lyd for en grønn innkjøpsstandard i relasjon til IT.
Roar Andersen og Hans Lysheim står bak prosjektoppgaven ved Handelshøyskolen «Grønt skifte gjennom et rammeverk for grønne bærekraftsmål i offentlige anskaffelser av skybaserte IT tjenester». De valgte å fokusere på et område der det grønne skiftet fortsatt ikke er spesielt høyt på agendaen, innkjøp samt bruk av skybaserte IT-tjenester. Målsetningen for oppgaven var å etablere et første utkast til en grønn innkjøpspolicy for skybaserte tjenester innenfor IT-området.
Inntrykket fra deres analysearbeid er at det er stor interesse for temaet, men at mange av aktørene på innkjøpssiden venter på at noen faktisk skal ta skrittet ut i det ukjente. Ingen tør helt å være de første i frykt for å tråkke feil. Oppfatning til Andersen og Lysheim er likevel at leverandørmarkedet på mange måter er godt i gang med å innrette seg til grønne innkjøp, også relatert til innkjøp av skyløsninger som Software as a Service (SaaS) og Platform as a Service (PaaS). De venter på at kundene skal stille egnede krav og evaluere etter dem, «ballen» ligger således på kundens banehalvdel, heter det i oppgaven.
Forslag til innkjøpspolicy
Deres forslag til innkjøpspolicy inneholder en del mer generelle og kjente momenter. Men skytjenester i sin natur betyr at leverandøren kan foreslå flere datasentre for potensiell bruk under en rammeavtale. De kan også være ute av stand til å forplikte seg på forhånd til et bestemt sted som tjenesten blir levert fra. Dette betyr at tjenestens klimaavtrykk er uklar ved kontraktsinngåelse. Oppdragsgiveren bør derfor be om en redegjørelse for hvordan leverandøren synliggjør og tilgjengeliggjør informasjon om tjenestene sitt klimaavtrykk og andre relevante miljømessige avveininger ved valg av skytjeneste/datasenter. Et klimaavtrykk defineres som de totale utslippene som er forårsaket av en person, en organisasjon eller et produkt, uttrykt i CO2-ekvivalenter.
Basert på vitenskapelig forskning over flere år er det klart at datasentre og serverrom i løpet av sin livssyklus står for en betydelig miljømessig påvirkning. I innkjøpspolicy’en tas det derfor til orde for at leverandøren bes beskrive hvordan de jobber proaktivt med sine skyleverandører i relasjon til:
– Energikonsum i relasjon til tjenestene
– Håndtering av elektronisk avfall i relasjon til datasentre / serverrom benyttet
– Bruke av potensielt farlige gasser til kjølig av systemene
– Direkte og indirekte utslipp av drivhusgasser
– Livssyklus analyser
Leverandøren bør dessuten ha en oversikt, samt tatt stilling til EUs Green Public Procurement-krav i relasjon til de nevnte punktene, heter det.
Kravlisten
Bærekraft kravene/kriteriene deres vil kunne bli benyttet av alle som skal inngå lignede kontrakter. Kravlisten slik de ser det, vil kunne løse en utfordring flere offentlige enheter ikke var klar over at de hadde ettersom grønne innkjøp i relasjon til anskaffelse av skytjenster og applikasjoner ikke har vært ansett som egnet. I utviklingen av disse kravene og kriteriene har oppgaveforfatterne kommunisert med flere innkjøpsmiljøer.
Bli den første til å kommentere på "Slik kan du stille grønne krav ved anskaffelse av skytjenester
"