Dagens Anbud365-webinar: Solid kompetanseløft om kvalifikasjonskrav

Anbud365: Dagens Anbud365-webinar: Solid kompetanseløft om kvalifikasjonskravMarie Braadland (t.v.) og Silje Grimseth – begge partnere i Advokatfirmaet Grette – bidro med sin kompetanse på dagens Anbud365-webinar. Grette er en av Anbud365s langsiktige, strategiske samarbeidspartnere.

Skriv ut artikkelen

De mange hundre som fulgte dagens Anbud365-webinar, fikk solid innføring i krav som gjelder når en leverandør ikke er alene når det kommer til kvalifikasjonsfasen ved offentlige anskaffelser. Det sørget Grette-advokatene Marie Braadland og Silje Grimseth Ullebust for. Det kan skje at leverandøren har med seg underleverandører, at han støtter seg på underleverandør for å imøtekomme tilte krav. Eller det kan være to eller flere leverandører som har organisert seg i et arbeidsfellesskap som forsøker å kvalifisere seg.

Det 35. i serien av Anbud365-seminarer ble gjennomført i form av et webinar i formiddags. Nærmere 700 hadde meldt seg på, som igjen viser at det er mange som benytter våre gratis, populære seminarer/webinarer til å løfte sin kompetanse. De påmeldte får tilsendt foilene som ble benyttet under webinaret.

De som fulgte webinaret, fikk en oversikt over og gjennomgang av praktiske problemstillinger som stadig oftere oppstår i forbindelse med kvalifisering i offentlige kontrakter. Det dreide seg om kvalifisering i fellesskap, dvs. bruk av underleverandører og arbeidsfellesskap.

Tre fellesskap

Tre kategorier ble løftet frem – støttende underleverandører som, trengs for at hovedleverandøren skal leve opp til kvalifikasjonskravene, var den ene. I tillegg kommer de klassiske underleverandørene om er med på oppdraget for å løse konkrete oppgaver innenfor kontrakten mellom oppdragsgiver og hovedleverandør.

I mange større prosjekter, f.eks. innenfor vei og andre infrastrukturoppdrag, benyttes også arbeidsfellesskap. Det er når to eller flere, separate leverandører som går sammen om å svare kontraktforpliktelsene overfor oppdragsgiveren. På den måten fordeles risikoen over flere. Oppdragsgiveren kan i slike tilfeller kreve at arbeidsfellesskapet etter tildelt kontrakt inngår en mer formell selskapsform.

Kvalifikasjonskrav

Braadland og Grimseth Ullebust tok for seg hva som skal til for å oppfylle kvalifikasjonskravene ved kvalifisering i fellesskap og hvilke krav som den enkelte aktør må oppfylle. Blant annet minnet de om at der en leverandør støtter seg på andre, trengs en forpliktelseserklæring. Om det spørres etter erfaring, må man enten stille med erfaring selv eller støtte seg til noen som har den etterspurte erfaringen. Og det er ikke organiseringen av arbeidet som er det avgjørende, men hva som faktisk blir utført, som teller.

Flage Maskin-saken i Høyesterett gav noen signaler i så måte når det gjelder dokumentasjon av erfaring knyttet til oppdrag som har vært utført i fellesskap. Selv om leverandøren her organiserte trafikkstyringen, var det andre som konkret utførte den delen av jobben. Og da kan ikke hovedleverandøren påberope seg erfaringen.

Endring i konstellasjonen

Det kan skje at det gjøres endringer i en konstellasjon underveis i konkurransen, eksempelvis bytte av underleverandør. Poenget da er at byttet er ok hvis det bevarer de sentrale, viktige elementene fra kvalifikasjonen i forbindelse med oppdraget. M.a.o. at konkurransen ikke endret karakter som følge av byttet.

Bli den første til å kommentere på "Dagens Anbud365-webinar: Solid kompetanseløft om kvalifikasjonskrav"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.