Regjeringen foreslår i statsbudsjettet at statlige virksomheter skal betale full pensjonspremie for sine ansatte fra 2017. Samtidig innføres nøytral merverdiavgift på alt innkjøp av varer og tjenester i helseforetakene. Samlet vil disse to reformene styrke konkurransevilkårene for ideelle og kommersielle tilbydere ovenfor offentlig sektor, jubler Virke.
Regjeringens to reformer vil skape likere konkurransevilkår mellom offentlig og privat sektor.
– Jeg tror vi i årene fremover vil se at staten gjør flere kjøp av digitale løsninger og tjenester fra private leverandører, enn uten disse reformene. Offentlig egenproduksjon vil fremstå som mindre attraktiv når de reelle kostnadene blir synliggjort, sier Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Virke.
Full pensjonspremie
Riktig prising av lønn og andre utgifter til statlige virksomheter, er en forutsetning for effektiv bruk av ressurser. I dag prises ikke lønn til de ansatte på samme måte som i det private. Regjeringen sørger nå for at alle statlige virksomheter må betale fulle pensjonspremie. Dette er en positiv endring som vil synliggjøre de reelle arbeidskraftkostnadene i staten og som dermed vil bidra riktigere prising på offentlig tjenesteproduksjon, sammenlignet med ideelle og andre private virksomheter som leverer tjenester til offentlig sektor.
– Synliggjøring av reelle arbeidskraftkostnader i staten er positivt for omstillingen av norsk økonomi og effektivisering av offentlig sektor, sier Madsen.
Virke forutsetter at ideelle virksomheter som har vært medlem i Statens Pensjonskasse på tilsvarende vilkår som offentlige virksomheter, ikke får utilsiktede økte kostnader.
Nøytral merverdiavgift
Innenfor sykehussektoren kan helseforetakene produsere tjenester med egne ansatte uten merverdiavgift, men blir belastet merverdiavgift dersom tilsvarende tjenester kjøpes av private virksomheter. Det skaper konkurransevridning ved at merverdiordningen i dag kan motivere til egenproduksjon framfor å kjøpe tjenester fra private.
– Nøytral merverdiavgift i helseforetakene er positivt for omstilling og effektivisering av sykehusdrift. Samtidig vil det skape nye markeder ved at flere private aktører kan levere tjenester som IKT, renhold, regnskap, kantinedrift, transporttjenester, sier Madsen, om ordningen som Virke har vært en ivrig forkjemper for.
Ordningen legger til rette for økt bruk av private tjenesteleverandører på områder der det er store muligheter for både samfunnsøkonomiske og bedriftsøkonomiske gevinster. Investeringer er utelatt fra ordningen grunnet stor usikkerhet.
Bli den første til å kommentere på "Jubler for to reformer som vil stimulere til mer kjøp fra private"