Resultatene for 2022 viser at Oslo kommune er godt på vei til å nå målet om utslippsfrie anleggsplasser i 2025, men det er enda et stykke frem. Det viser rykende ferske tall om for første gang ble presentert på en markedsdialog nylig og som gjaldt kommunens egne anskaffelser knyttet til bygge- og anleggsplasser. Samtidig brakte markedsdialogen sju gode poenger vel verd å ta med seg videre.
Det var Grønn Byggallianse, Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) og Oslo kommune som nylig arrangerte markedsdialog om hvordan målet om utslippsfrie anleggsplasser i 2025, som Oslo har som krav, skal måles. Politikere fra Asker og Bærum kommune var også der og fortalte om sine krav, i kommende anskaffelser av bygg og anlegg. Det meldes om fullt hus – med venteliste – ca. 120 til stede, for det meste entreprenører, leverandører av maskiner og kommunale innkjøpere.
De fremmøtte ble på møtet også informert om Oslokommunes ferske tall for utslippsfrie maskiner og kjøretøy på kommunens egne bygge- og anleggsplasser, dvs. egne anskaffelser. Dette var premiere for offentliggjøring av tallene, som viste at i 2022 hadde kommunen 37% utslippsfri energibruk og bare 2% fossil energi. Resten, 61%, bærekraftig biodrivstoff, m.a.o. fossilfritt.
Poeng å ta med seg
Blant poengene som kom frem i denne markedsdialogen, kan sju oppsummeres slik:
1. Utslippsfritt er fullt mulig både på bygge- og anleggsplass i dag, men krever god planlegging. Utslippsfritt mindre utstyr og maskiner er tilgjengelig og uproblematisk, men utslippsfrie store maskiner og kjøretøy kan ligge noe frem i tid.
2. Fortsatt behov for at kommuner er villig til å ta risikoavlastning i form av tilskudd, ekstra støtte, og belønne utslippsfritt i offentlige anbud.
3. Kommuner og andre byggherrer (statlige og private) må samarbeide om å stille samme type krav for å skape et regionalt marked.
4. Tilskuddsordninger er i overraskende grad lite kjent blant entreprenører. Behov for økt innsats for å informere. Enova bør øke tilskuddsandelen til utslippsfrie maskiner for særlig tyngre maskiner.
5. Maskiner gjøres tilgjengelig i stadig nye segmenter, nå kommer det også elektriske asfaltleggere. Byggherrer må planlegge i bedre tid fordi det tar tid å få dem til landet og klare for oppdrag.
6. Energitilgang er en nøkkel. Byggherrer, entreprenør og nettselskaper må gå i tidlig dialog for å sikre tilgang og effekt.
7. Byggherre og entreprenør må tidlig avklare hvordan dekke kostnad på energi, eventuelt anleggsbidrag og tilgjengeliggjøring av effekt.
Bli den første til å kommentere på "Markedsdialog – og rykende ferske Oslo-tall for utslippsfrie anleggsplasser"