Må ut med milliongebyr for anbudssamarbeid

Anbud365: Må ut med milliongebyr for anbudssamarbeid– Anbudssamarbeid er meget skadelig og medfører at oppdragsgiver risikerer å betale mer enn nødvendig, sier avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Ingrid K. Gullaksen (Foto: Marit Hommedal).

Skriv ut artikkelen

To selskaper må til sammen ut med 6,5 millioner kroner i gebyr for ulovlig anbudssamarbeid, melder Konkurransetilsynet. De to gav felles tilbud på utkjøring, behandling og slutthåndtering av slam fra renseanlegg i Bergen kommune. De hadde på forhånd utvekslet informasjon om priser og om tilgjengelig behandlingskapasitet.

Det er Johny Birkeland Transport AS/Norva 24 AS og Lindum AS som er ilagt gebyrer på henholdsvis 2,6 og 3,9 millioner kroner for ulovlig anbudssamarbeid.

Disse to konkurrentene samarbeidet om å inngi felles tilbud med felles pris i en anbudskonkurranse i regi av Bergen Vann KF i 2014.

– Anbudssamarbeid er meget skadelig og medfører at oppdragsgiver risikerer å betale mer enn nødvendig. Den tapende part blir gjerne kommunens innbyggere gjennom økte offentlige gebyrer, sier avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Ingrid K. Gullaksen, i en kommentar på tilsynets nettside.

Bevissikring i oktober 2014

Prisen på fellestilbudet var også grunnen til at Bergen Vann kontaktet Konkurransetilsynet, og som resulterte i en bevissikring 1. oktober 2014. Tilsynet gjennomførte bevissikringen på bakgrunn av dokumentasjonen fra Bergen Vann med en uanmeldt kontroll hos selskapenes kontor i henholdsvis Gulen, Stryn og Odda.

Varsel om ulovlig anbudssamarbeid og ileggelse av gebyrer ble sendt til selskapene 16. mars 2016. De to selskapene inngav hver sine merknader til varselet i løpet av mai 2016 og fikk tilsynets endelig vedtak om ileggelse av overtredelsesgebyr i saken 18. oktober 2016.

Samarbeidet med den eneste konkurrenten

Oppdraget fra Bergen Vann gjaldt håndtering av slam fra fire renseanlegg fordelt på fem kontrakter.

– Etter Konkurransetilsynets vurdering kunne begge selskapene konkurrert om å vinne deloppdrag, men valgte i stedet å samarbeide om å levere et felles tilbud med en felles pris på alle deloppdragene. På forhånd hadde konkurrentene utvekslet informasjon om priser og om tilgjengelig behandlingskapasitet, sier Gullaksen.

Selskapene var de eneste som var prekvalifisert i konkurransen. Konkurransetilsynet vurderer at selskapene kunne fastsette prisen i fellestilbudet med liten risiko for å tape anbudskonkurransen. Samarbeidet reduserte antall potensielle eller faktiske konkurrenter i alle deloppdragene og reduserte sannsynligheten for at Bergen Vann fikk lavest mulig pris for oppdraget.

Bli den første til å kommentere på "Må ut med milliongebyr for anbudssamarbeid"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.