I «Charter for godt og grønt indkøb» som danske myndigheter nylig har publisert, tas det til orde å løfte og prioritere ytterligere arbeidet med statlige anskaffelser. Det skal bli en selvstendig, strategisk disiplin, heter det og innkjøperne skal få de rette verktøy, den rette kompetanse og det nødvendige mandat til å kjøpe klokere og grønnere. Charteret som skal bli bindende, inneholder en rekke felles kvalitetsstandarder som skal legges til grunn for å kutte utslipp gjennom anskaffelser.
I charteret legger Økonomistyrelsen frem en rekke felles kvalitetsstandarder som skal gjøre de offentlige anskaffelsene enda mer profesjonelle. Formelt trer charteret i kraft når finansloven 2023 (danskenes statsbudsjett) er vedtatt og deres rundskriv om statlige innkjøp er oppdatert. Offentlig sektor i Danmark kjøper årlig for ca. 414 milliarder danske kroner (2021-tall). Det samlede CO2-utslippet fra kommuner, regioner og statlige virksomheter utgjorde samme år i alt 16 millioner tonn.
Det er fire kapitler i charteret, hvert signalisere en kvalitetsstandard det nå legges opp til. Ledelse og organisering er den ene, fordi, som det heter, vi vet at man bare løfter innkjøp hvis det er prioritert av ledelsen og hvis det er etablert klare rammer for arbeidet med innkjøp. Kompetanseutvikling er blant de fire – fordi rett kompetanse er en forutsetning for å kjøpe «godt og grønt».
Profesjonell og grønn innkjøpspraksis
Strategisk og grønt innkjøp er med – fordi klare strategiske prioriteter og strukturert arbeid mot målene er viktig for å oppnå de ønskede forandringene. Det fjerde strategiske satsingen i charteret er rapportering og oppfølging. Oppfølging, understrekes det, bidrar til å støtte arbeidet med en enda mer profesjonell og grønn innkjøpspraksis.
Charteret henvender seg til det enkelte departementsområdet, som ha ansvaret for å ta i bruk og etterleve standardene. Det enkelte departementsområde må vurdere hvordan standardene på en meningsfull måte kan tas i bruk utfra deres respektive praksis og struktur, fremgår det av charteret. Små institusjoner kan unntas fra hele eller deler av charteret og rapporteringen dersom det enkelte departementsområde finner det hensiktsmessig, heter det.
Oppfølging og veiledning
Økonomistyrelsen skal årlig følge opp og bidra til implementeringen av charteret, bl.a. med veiledningsmateriell og en årlig status på departementsområdenes arbeid med charteret.
Kommentarene fra leverandørmarkedet er positive, som f.eks. fra Dansk Erhverv. Man legger der vekt på at Økonomistyrelsen skal følge opp, slik at man sikrer at standardene rent faktisk tas i bruk. Nøkkelordene i charteret er åpenhet og kompetanse. Hvis vi vet hvilket klimaavtrykk de offentlige innkjøp setter, og medarbeiderne har den rette kompetansen, kan vi handel på bakgrunn av de felles kvalitetsstandardene.
Skal løftes
Økonomistyrelsen skriver at innkjøp i staten skal løftes som en selvstendig, strategisk disiplin, og de ansatte skal få de rette redskapene, den rette kompetansen og det nødvendige mandat til å kjøpe mer fornuftig, grønnere og mer effektivt. Strategiske planer, den rette innkjøpsorganisering og systematisk styring av forbruket skal støtte:
- at ressursene utnyttes best mulig
- at de grønne krav stilles der de gir mest verdi
- at forbruket noen steder reduseres
Bli den første til å kommentere på "Storsatsing på statlige innkjøp i Danmark for å kutte utslipp"