Det skapes seks ganger mer innovasjon når offentlige innkjøpere stiller krav om innovasjon enn når de ikke gjør det. Men selv om det ropes etter mer innovasjon, er det svært få offentlige virksomheter som tar i bruk slike anskaffelser. Er det frykten for å gjøre feil eller å måtte ta risiko som er forklaringen?
På oppdrag fra Nasjonalt program for leverandørutvikling har analyse– og rådgivningsselskapet Menon sett nærmere på potensialet som ligger i innovative offentlige anskaffelser. I sin rapport konkluderer Menon med å liste opp tre viktige grunner til å satse på denne typen anskaffelser:
- Effektivt virkemiddel: Når det stilles krav til innovasjon i offentlige anskaffelser gir det stor effekt: 6 ganger høyere investeringer i innovasjon hos virksomheter som er involvert i innovative offentlige anskaffelser i virksomheter som ikke er det, ifølge nyere beregninegr utført av Menon. Dette er tilsynelatende langt bedre enn for eksempel tradisjonelle innovasjonsvirkemidler (ulike støtteordninger med offentlige midler).
- Store tall: Offentlige anskaffelser utgjør en så stor del av norsk økonomi at «de store talls lov» tilsier høy nominell effekt: 432 mrd. kroner i anskaffelser, som videre kan påvirke effektiviteten i anvendelsen av offentlig forvaltnings budsjett på 1332 mrd. kroner (2013). Selv en årlig produktivitetsforbedring som følge av innovative offentlige anskaffelser på bare 0,025% vil kunne gi en besparelse på 10 mrd. kroner per år (2014-kroner).
- Lavthengendefrukter: Vi starter på et svært lavt nivå – de første gevinstene kan høstes relativt lett.
Det fremgår for øvrig av rapporten av innovative anskaffelser har redusert kostnadene knyttet til utvikling av nye løsninger i offentlig sektor i USA med 20%.
En innovasjonsundersøkelse som Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) har gjort om offentlige innkjøp, viser at et fåtall av offentlige virksomheter har søkt innovative løsninger. 10 % av statlig og fem prosent av kommunale virksomheter har en eller annen gang søkt innovative løsninger gjennom anskaffelser.
Forslag
Et «must» for å få til innovative offentlige anskaffelser er bruk av funksjonskrav i sine konkurranser. Det, skriver Menon, må alle deler av den offentlige sektoren ta i bruk.
Et annet innspill er forslag om et fond for å redusere risikoen ved å satse på innovatiove offentlige anskaffelser. Meningen er å gi tilskudd til offentlige virksomheter til forarbeidet ved innkjøp av innovative løsninger. I en internasjonal undersøkelse i forbindelse med «Underpinn–prosjektet» mente 37 prosent at offentlige innkjøperes redsel for å gjøre feil/risikoaversjon hindrer innovasjon. Prosjektet «Underpinn» (Understanding Public procurement of Innovation) gjennomføres i regi av University of Manchester.
Bli den første til å kommentere på "Førsteklasses innovasjonsverktøy lite brukt"