Førkommersiell anskaffelse: Mer ombruk, mindre kjøp av nye byggematerialer

Anbud365: Førkommersiell anskaffelse: Mer ombruk, mindre kjøp av nye byggematerialerFredrik Danker Monsen, Digitaliseringsdirektoratet, er prosjektleder for Trondheims StartOff-prosjekt for mer ombruk av byggematerialer. Med seg har han Ingrid Gjerdevik, Startup-rådgiver i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring.

Skriv ut artikkelen

Det rives i dag over 22 000 bygninger i året i Norge. Fullt brukbare materialer blir til avfall fremfor å ombrukes. Dette vil Trondheim kommune gjøre noe med, og er i gang med en førkommersiell anskaffelse etter StartOff-modellen. Kommunen ønsker seg en løsning som gjør det mer tilgjengelig, raskere og enklere med ombruk, slik at det blir mindre fristende å kjøpe nytt.

Bygg- og anleggsbransjen er den næringen med høyest utslipp av klimagasser, men har samtidig et stort sirkulært potensial. Trondheim kommune har som ambisjon å være den første norske byen som ombruker brukte byggematerialer i stor skala og inspirerer andre byer til å følge etter, fremgår det av omtalen av prosjektet. En løsning som bidrar til økt ombruk av byggematerialer vil kunne brukes av både offentlige og private aktører i Norge og i utlandet. Markedspotensialet ansees som meget stort.

Mindre fristende å kjøpe nytt

For tre år siden ble det derfor etablert en prosjektgruppe som skal legge til rette for ombruk av materialer i kommunen (Gjenbruksprosjektet). Prosjektet er også meget godt forankret i regjeringens avfallsstrategi, “Fra avfall til ressurs”.

Trondheim kommune ser for seg en løsning som gjør det mer tilgjengelig, raskere og enklere å resertifisere byggematerialer for ombruk innen rimelig tid og til en konkurransedyktig pris slik at det ikke blir for fristende å kjøpe nytt. Løsningen skal være nøyaktig og gi tilstrekkelig dokumentasjon. Kanskje kan løsningen også være mobil, slik at det ikke inkluderer unødvendig transport av materialene, spør kommunen.

Krevende å teste

For å kunne ombruke materialer, både til bygg og anlegg, kreves det at materialene har nødvendig dokumentasjon og enkelte materialer (for eksempel bærebjelker og takstein) krever at de blir testet og resertifisert, heter det. Det er i dag krevende å gjennomføre slike tester. Det er gjerne en dyr og tidkrevende prosess som mange ikke vet hvordan å gjøre, hvem de skal kontakte eller har tilstrekkelig ressurser til å gjennomføre. Denne utfordringen gjør at fullt brukbare materialer blir til avfall fremfor å ombrukes, noe som har en høy samfunnskostnad. Prosjektene kan ha for knapt med tid i fremdriftsplanen til å rekke å fremskaffe dokumentasjonen, eller for knappe budsjetter til å resertifisere dem, ettersom det ofte er billigere å kjøpe tilsvarende nye materialer.

Det er ikke per i dag utviklet gode testrutiner for alle materialer, ifølge kommunens redegjørelser for prosjektet. Men enkelte materialer er lettere å resertifisere enn andre, slik som teglstein og takstein.

StartOff

Prosjektet gjennomføres som en del av StartOff-ordningen, som en før-kommersiell anskaffelse. 16. august arrangeres et digitalt informasjonsmøte, og frist for å levere en ideskisse er 23.august kl. 2359. Resultatet skal foreligge i uke 9 i 2024.

StartOff er et rammeverk for gjennomføring av oppstartsvennlige anskaffelser av utviklingstjenester. StartOff-teamet bistår prosjektene med systematisert prosess, veiledning og støtte til oppdragsgiver og leverandør underveis, og relativt rask gjennomføring.

Bli den første til å kommentere på "Førkommersiell anskaffelse: Mer ombruk, mindre kjøp av nye byggematerialer"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.