Svenske, offentlige oppdragsgivere på helse- og omsorgsområdet skal få plikt til å dokumentere at de har gjort en samvittighetsfull vurdering i sine anskaffelser av SMB-eres mulighet til f.eks. å dele opp en kontrakt. Konkurrensverket skal passe på at dette blir pålegg som etterleves. Formålet er å stimulere mindre helse- og omsorgsaktører til å etablere seg i distriktene fordi man ønsker å legge til rette et så likt tilbud av helse- og omsorgstjenester som mulig i hele Sverige. Dette fremgår av en utredning som nylig er lagt frem.
I mai i fjor fikk Åsa Himmelskiöld i oppdrag fra den svenske regjeringen å komme med – i samarbeid med Socialdepartementet – forslag til hvordan småskala helse- og omsorgsvirksomhet kan koples til den offentlig finansierte helsetjenesten. Hensikten var å få til noe som kunne stimulere mindre helse- og omsorgsaktørers etablering i distriktene.
Tydeliggjøring av lover og regler
I rapporten «Uppdrag att möjliggöra bättre tillgång till hälso- och sjukvård i hela landet genom främjande av etablering i glesbygd» foreslås ikke nye verktøy til formålet, bare en tydeliggjøring av eksisterende lover og regler. Det er, heter det, det aktuelle EU-direktivets hensikt å gjøre det lettere for små og mellomstore virksomheter å delta i det offentliges anskaffelser. Egnede verktøy finnes derfor allerede i reglene, men disse brukes av en eller annen grunn ikke alltid av offentlige oppdragsgivere.
Forslaget er at offentlige oppdragsgivere skal få plikt til å vurdere mindre foretaks muligheter til å delta i anskaffelser av helse- og omsorgstjenester – og etablere retningslinjer for hvordan dette skal gjøres. Ved enhver av denne typen anskaffelser skal de vurderinger som gjøres, dokumenteres – i noen tilfeller også hvordan forpliktelsen er gjennomført i anskaffelsen.
Dele opp kontrakt
«Utredar» Himmelskiöld mener at denne dokumentasjonsplikten ikke behøver bli spesielt tyngende, da oppdragsgivere i forbindelse med anskaffelser under enhver omstendighet bør kjenne til de mulige verktøyene. I første rekke er det snakk om å dele opp en kontrakt eller det er bedre med en større, samlet kontrakt. Et eksempel som nevnes er at det kan være mulig for en mindre aktør å ta over driften for en enkelt spesialitet som gynekologi, men ikke for et helt sykehus.
Konkurrensverket skal, etter forslaget, lage forskrifter for oppdragsgivernes egne retningslinjer og pålegge oppdragsgiverne å vedta retningslinjer og gjennomføre de forpliktelser som forskriftene legger opp til.
1. januar 2025
Med mindre foretak mener utredningen mikroforetak og småbedrifter, dvs, bedrifter med færre enn 50 ansatte og en årsomsetning eller balanse ikke over 10 mill euro. Det er i pakt med EUs egen definisjon. Hvilke tjenester dette skal omfatte, skal etter forutsetningene avgjøres etter CPV-klassifiseringen.
I første omgang skal forslagene ut på en høringsrunde som skal vare til november i år. Lovendringen foreslås iverksatt 1. januar 2025. Reformforslaget er forankret i en overenskomst mellom arbeidslivets parter på helse- og omsorgsområdet.
Bli den første til å kommentere på "Foreslår plikt til å dokumentere at oppdeling av kontrakt er vurdert"