I de siste årene har konkursene florert blant private firmaer som er med i danskenes fritt–valg–ordning for kommunal hjemmehjelp. Plutselig er tusenvis av eldre og et tosifret antall kommuner blitt uten sitt tilbud. Da må kommunen selv tre til – på kort varsel.
Rekrutteringen til den danske fritt–valgs–ordningen innenfor hjemmehjelpen var før april 2013 stort sett styrt etter en godkjennelsesordning. Så kom en lovendring som førte med seg at det ble færre restriksjoner forbundet med å bruke anskaffelsesregelverket til formålet. Flere og flere kommuner har da også etter hvert benyttet seg av denne muligheten.
I Socialstyrelsens såkalte fritt–valgs–database er 744 av 920 pleievirksomheter private (2015). Det er to typer oppgaver som private firmaer kan utføre for de eldre – personlig pleie og praktisk hjelp i hjemmet.
Konkursbølge
I de siste årene har danske kommuner opplevet en konkursbølge blant private tilbydere i fritt–valgs–ordningen. En lang rekke kommuner og tusenvis av eldre er plutselig blitt sående uten den private leverandøren. Så vel dansk presse som Kommunernes Landsforening, Dansk Industri og andre har engasjert seg sterkt.
Eksempler er Odense, som opplevet f.eks. en slik konkurs tre ganger på to år, og Kolding var gjennom to konkurser. Når slikt inntrer må kommunen brått stille opp slik at ingen av de eldre blir uten pleie.
En rundspørring som Kommunernes Landsforening har latt gjennomføre blant de kommunene som har opplevet konkurs i fritt–valg–ordningen, viser at de aller fleste konkursene skjer i de selskapene som er rekruttert under den såkalte godkjennelsesordningen.
Bli den første til å kommentere på "Konkursbølge blant private i dansk hjemmehjelp"