Det må jobbes med hele bredden av utdanningstilbudene på norske universiteter og høyskoler for å få løftet kompetansen innenfor offentlige anskaffelser. Det gjelder grunn-, videre- og etterutdanning. Og mer forskning trengs, flere som vil jakte på doktorgrad innenfor anskaffelsesområdet. Det er Anskaffelsesakademiets kjernesatsinger neste år. Det sa styreleder i akademiet, Tim Torvatn, på deres F&U-dag forleden.
På en godt besøkt forsknings- og utdanningsdag (F&U-dag) i regi av Anskaffelsesakademiet på Høyskolen Kristiania i Oslo ble rekke nasjonale og internasjonale prosjekter presentert. Alle hadde en eller annen tilknytning til det offentliges bruk av anskaffelser.
Pandemi-effekter
Ett av disse er prosjektene er effektene av pandemien på offentlige anskaffelser. Dette har Anskaffelsesakademiet selv støttet med 50 000, og resultatene av en spørreundersøkelse i to runder er nå blitt analysert. Nærmere 200 svarte, alle ved innkjøpsavdelingene ved offentlige etater og kommuner, opplyste Torvatn, til daglig førsteamanuensis ved faggruppen for strategi og ledelse ved NTNU.
Blant funnene i undersøkelsen nevnte han mye forsinkelser ved innkjøp fra utlandet, og at noen rapporterte om manglende leveranser og/eller leveranser med større mangler. For medisinsk utstyr gjaldt dessuten mangel på smittevernutstyr – først etablering av transportkolonne direkte fra Asia før norske leverandør etter hvert kom med egne produktløsninger. Etterspørselen var større enn tilbudet, noe som endret leveringssikkerheten og i noen grad endrete hva som ble kjøpt inn.
Grønne anskaffelser
Terje Lauvås Andersen, førsteamanuensis i forsyningskjedeledelse ved Høgskolen i Molde, fortalte fra et oppdrag gitt av Konnekt, nasjonalt kompetansesenter for samferdsel. Tema er hvilken type kompetanse og kunnskap som må til for å lykkes med grønne anskaffelser i samferdselsprosjekter. Et spørreskjema er utviklet og sendt ut via ca. 450 eposter. 136 svar kom inn på spørsmål som egen kompetanse innen grønne anskaffelser, kompetansebehov, hvem som er pådriver for grønne offentlige anskaffelser og en egenvurdering av hvordan virksomheten presterer når det gjelder slike anskaffelser. En endelig rapport er ventet i slutten av november i år.
Datadrevet
Et sentralt element i forskningen til Marius Langseth, som sikter seg inn mot doktorgrad, er kunnskaper om hva man i en anskaffelse bruker pengene sine til, m.a.o. datafangst. Undersøkelser viser at det ikke er mange som har slik kunnskap. I tillegg mangler ofte målekriterier for å finne ut effekten av pengebruken. Langseth holder til på Høyskolen Kristiania og leder for øvrig Anskaffelsesakademiet.
Tre innspill
NHOs ekspert på offentlige anskaffelser, advokat Arnhild D. Gjønnes, bidro på F&U-dagen med forslag til tre forskningsprosjekter innenfor offentlige anskaffelser. Det ene gjaldt størrelsen på transaksjonskostnadene, og spesielt hva skjer med disse om terskelverdiene settes ned. En «opplest sannhet» er at disse kostnadene går ned om terskelverdiene heves.
Gjønnes ville gjerne også ha forskning på effektene av de nye skjerpede miljø- og klimakravene og de administrative kostnadene anskaffelser og tilhørende prosesser påfører næringslivet. Sistnevnte spesielt i forbindelse med om standardisering kan ha en positiv effekt på utviklingen av slike kostnader.
Bli den første til å kommentere på "Anskaffelsesakademiet 2024: Trengs forskning og utdanningstilbud"