UD-leverandører med sitt på det tørre – bryter ikke Russland-sanksjoner

Anbud365: UD-leverandører med sitt på det tørre – bryter ikke Russland-sanksjoner§ 8n i den såkalte Ukraina-forskriften gjelder forbud mot å tildele eller fortsette gjennomføringen av offentlige kontrakter. - Relevant reaksjon i et slikt tilfelle er å ikke inngå kontrakt eller å si opp gjeldende kontrakt, opplyser pressetalsperson Siri R. Svendsen i Utenriksdepartementet til Anbud365.

Skriv ut artikkelen

Utenriksdepartementet (UD) og underliggende etater, f.eks. Norad, spurte hva slags kontakt deres leverandører har med russere og bad om svar innen 1. februar. Status nå, svarer UD på spørsmål fra Anbud365, er at av avtalene som er registrert i deres interne register har p.t. ingen merknader om sanksjonsreglene. Det betyr i praksis at ingen av leverandørene som har svart, risikerer å miste UD-kontrakter nå. Deres eventuelle kontakt med russiske interesser bryter m.a.o. ikke med den såkalte Ukraina-forskriften.

Utenriksdepartementet sendte for en tid tilbake en epost til leverandører som de enten har kontrakt eller rammeavtale med. Det gjaldt spørsmål om eierinteresser, leverandører, underleverandører o.l.

Ukraina-forskriften

Grunnen til at departementet ville sjekke status, er behovet for å etterleve § 8n i den såkalte Ukraina-forskriften, som gjelder forbud mot å tildele eller fortsette gjennomføringen av offentlige kontrakter som undergraver eller truer Ukrainas territorielle integritet. I klartekst gjelder dette russiske interesser. Relevant reaksjon i et slikt tilfelle er å ikke inngå kontrakt eller å si opp gjeldende kontrakt.

UD har etablert et register for kontraktsforvaltning, hvor blant annet informasjon om kontraktene skal registreres for å være i samsvar med sanksjonsreglene. UD har ca. 200 innkjøpsenheter som skal registrere sine kontrakter i databasen.

Økonomiske sanksjoner

I sitt svar til Anbud365 gjør UD det klart at de ikke kan ikke kommentere enkeltsaker. Og det gjøres interne vurderinger ved tvil om tolkning av sanksjonsregelverket, inkludert § 8n.

EU og andre land har innført en lang rekke økonomiske sanksjoner mot Russland, og Norge har sluttet seg til sanksjonene fra EU. Etter den såkalte Ukraina-forskriften har ikke departementet adgang til å fortsette gjennomføringen av kontrakter med bl.a. russiske statsborgere, fysiske personer bosatt i Russland eller juridiske personer etablert i Russland. Dette gjelder også juridiske personer, hvis eiendomsrettigheter direkte eller indirekte er mer enn 50 % eid av fysiske eller juridiske personene det her dreier seg om. Dessuten: Juridiske personer, som handler på vegne av eller på instruks fra de nevnte fysiske eller juridiske personer også dersom de står for mer enn 10 % av kontraktsverdien, underleverandører, leverandører eller enheter hvis kapasitet utnyttes i henhold til direktivene om offentlige innkjøp.

Bli den første til å kommentere på "UD-leverandører med sitt på det tørre – bryter ikke Russland-sanksjoner"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.