Svenske foretak er i bakleksa i Norden når det gjelder å kapre FN-kontrakter. Det liker ikke svensk NHO – Svensk Näringsliv. I en fersk rapport analyser de situasjonen og kommer med forslag til tiltak. Blant disse er å få noe som likner på Innovasjon Norge, som de mener har hatt mye å si for at norske foretak selger mer til FN enn svenskene. Begge ligger imidlertid langt etter danskene, viser rapporten. FN-markedet ligger årlig i størrelsesorden 300 mrd svenske kroner.
Rapporten fra Svenskt Näringsliv bærer navnet «Orsaker till svenska företags låga deltagande i FN-upphandlingar och framgångsreceptet för att börja vinna affärerna». Av den går det frem at svenskene lar sjansen til å kapre FN-kontrakter, til å delta i FN-systemets anbudskonkurranser, gå fra seg.
Norsk, dansk – og svensk
Danske foretak eksporterer for ca. 10,7 mrd pr år til FN, mens svenske foretaks tall i den sammenheng er ca. 400 millioner. Selv Norge ligger foran Sverige – med sine ca. 600 mill i FN-eksport i 2022. Pr. registrert leverandør i FN-systemet står Sverige for ca. 0,5 mill, Norge for 1,6 mrd., ifølge tallene i rapporten. Snittallet for FN-registrerte danske leverandører er 8, 5 mill. Alt i svenske kroner.
Sverige er en stor bidragsyter til FN, men til sammenlikning med nabolandet Danmark er tallene bemerkelsesverdig lave. Prosentandelen for svenske foretaks deltakelse er konstant lav, konstateres det i rapporten fra Svenskt Näringsliv. Mens 0,67 % av alle danske foretak handler med FN, ligger Sverige på 0,13% – samme andel som for andelen norske bedrifter.
Kjøper for 300 mrd SEK
FNs organisasjoner har en samlet årlig anskaffelse på ca SEK 300 milliarder og er en bevist god og pålitelig kunde. Det representerer dermed en stor forretningsmulighet, konstateres det, og de svenske selskapene som ønsker å investere internasjonalt, bør derfor se FN som en naturlig salgskanal, mener Svenskt Näringsliv.
Analysen i rapporten viser at svenske bedrifter har utilstrekkelig kunnskap om dette markedet, samtidig som det statlige støttesystemet kan trolig forbedres. Bedriftene trenger bedre veiledning inn i FN-systemet for å kunne lykkes på en bredere front. I dag er bedriftene for avhengige av involvering av enkeltpersoner i selskaper og i staten.
Vinne FN-kontrakter
Rapporten foreslår en rekke utprøvde tiltak for å bedre forholdene å vinne business, men også en rekke nye tiltak som f.eks. kan direkte bidra til å vinne kontrakter i anskaffelser. Det inkluderer teknisk støtte for selskapene som en database over internasjonale innkjøp, opplæring og anbudsstøtte. FN-anskaffelser er ikke like lette å finne som i tilsvarende svenske og europeisk databasetjenester med innkjøpskunngjøringer.
Rapporten anbefaler et relativt omfattende handlingsprogram å forbedre dagens situasjon. Svenskt Näringsliv mener at regjeringen bør gi Handelskammeret, eventuelt i samarbeid med Upphandlingsmyndigheten, i oppdrag å utvikle verktøy og støtte til hjelpe selskapene. Blant de foreslåtte tiltakene er å etablere en modell for strategisk støtte a la Innovasjon Norge.
Innovasjon Norge
For norske bedrifter er det etablert bred støtte fra Innovasjon Norges side. Innovasjon Norge har bidratt til næringsfremmende programmer med FN-fokus. Størstedelen gjelder bedriftsspesifikk støtte, kommunikasjon mot FN og retorisk støtte og meldingsformulering. Og:
– Selv om Norges andel av innkjøpsvolumet ikke er mye større ennå enn Sveriges innsats, har det gitt resultater fordi de aktuelle selskapene har jobbet med å vinne kontrakter.
Bli den første til å kommentere på "Svenskene vil kapre flere FN-kontrakter – ser til Innovasjon Norge"