Årets første samling i Innkjøpsforum for forsyningssektoren, IKT-Norge ut mot 30%-vektingen og et kritisk KS. Helse Vest har spart milliarder på legemiddel-avtaler, og entreprenører frykter de nye miljøkravene i de tøffe tidene. Skole skal bygges etter innovativ anskaffelse og i Sverige skal Trafikverket forsøke å få flere tilbud gjennom samarbeid med leverandør-markedet. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
Innkjøpsforum for forsyningssektoren 11. mars
Anbud365 og Thommessen ser frem til å ønske velkommen til årets første samling av Innkjøpsforum for forsyningssektoren, som foregår 11. mars. Tema for samlingen er anskaffelser i urolige tider, med fokus på utfordringer i leverandørmarkedet, samt hvordan evaluere for å redusere sannsynligheten for klager. Påmelding her.
IKT-Norge: 30%-krav virker mot sin hensikt
En plikt til å vektlegge klima- og miljøkriterier 30 % virker mot sin hensikt og tar fokuset bort fra det egentlige målet, nemlig å bidra til å begrense klimaendringer, naturtap og forurensning. Dette skriver IKT-Norge i en høringsuttalelse til delutredning nr. 1 fra Anskaffelsesutvalget.
Anskaffelsesutvalget – KS-kritikk (I)
KS er i sitt høringssvar til Anskaffelsesutvalgets første delutredning kritisk til at lovgivningsprosessen er delt i to rapporter. Det er ikke mulig å ta stilling til helheten i nytt lovverk når vesentlige sider ved regelverket –som avvisningsbestemmelser og regler om håndhevelse – ikke er ferdig behandlet og således ikke kjent.
Anskaffelsesutvalget – KS-kritikk (II)
KS er også kritisk til at Anskaffelsesutvalget har fått svært begrenset tid til disposisjon hensett til det meget omfattende mandatet. Dette fremkommer også eksplisitt flere steder i NOUen og kan kanskje forklare de strukturelle grepene som er tatt i reglene over EØS-terskelverdi.
Spart milliarder på legemiddelavtaler
Gode innkjøpsavtaler for legemidler i Helse Vest gjør det mulig å behandle flere pasienter for samme pengepotten. I 2023 kjøpte helseforetakene i Helse Vest legemidler for like over 2 mrd. Kostnaden hadde vært det doble uten gode innkjøpsavtaler.
Svanemerket som miljøkrav
EU-kommisjonen kom til enighet om den nye byggevareforordningen helt på tampen av 2023. Det gjenstår fremdeles å formelt vedta og offentliggjøre de nye reglene, men alt tilsier dette gode nyheter for offentlige innkjøpere, da de nye reglene også klargjør at det er mulig å bruke Svanemerket som miljøkrav i anbud.
Driver Forsvaret i bærekraftig retning
Bærekraft er et av de prioriterte områdene i Forsvarsmateriell. Som Norges største offentlige innkjøper er de i en sterk posisjon til å drive forsvarssektoren og forsvarsindustrien i riktig bærekraftig retning. Rundt 70% av forsvarssektorens negative klima- og miljøpåvirkning er indirekte og kommer bl.a. fra materiellet de anskaffer.
Nye miljøkrav kan gi tapte oppdrag
Tøffe tider i anleggsbransjen, og entreprenørene frykter at nye miljøkrav kan gjøre vondt verre, skriver banett.no etter et møte i Brønnøy Næringsforum. Det er mye ledig kapasitet i anleggsbransjen, og de siste årene har vært vanskelige. Nå kan nye miljøkrav på anbud medføre at entreprenører mister hardt tiltrengte oppdrag lokalt, heter det.
Lokalt selskap vant anbud til 115 mill
Etter anbudskonkurranser med store aktører har Brisk Utvikling AS vunnet tre store offentlig anbud, ifølge en pressemelding. Brisk Utvikling AS i Ålesund, en arbeids- og inkluderingsbedrift med formål å tilbakeføre mennesker til arbeidslivet. Konsernet Brisk har i dag 100 ansatte og vil etter dette omsette for ca. 120 mill per år.
Ikke tro på konkurranseutsetting
Askøy kommune må, ifølge Askøyværingen, trolig lønne flere av dagens renholdere selv om en privat bedrift overtar renholdet. Kommunen kan selv prøve å komme med det beste anbudet i en konkurranseutsetting. Men kommunedirektøren har ikke tro på at det vil føre frem, pga kommunens pensjonsordning er flere mill dyrere per år enn en privat.
Lokal tilbyder vant, var dyrest
Lokal bedrift gikk til topps i Froland kommunes anbudskonkurranse – og ble innstilt som entreprenøren som skal gjøre jobben. Det til tross for at den lokale bedriftens pristilbud var flere millioner høyere enn det tilbudet som ble rangert som det nest beste tilbudet i konkurransen, skriver Agderposten.
Kunstprosjekter på anbud
Kulturrådet styrker kunnskapen om det visuelle kunstfeltet. To prosjekt er nå ute på anbud. Det ene skal undersøke vilkårene for produksjon og formidling av visuell kunst i Norge. Det andre skal undersøke hvordan arv etter visuelle kunstnere blir tatt vare på.
Ny leder for innkjøpssamarbeid
Gunnar Ingelsrud er ansatt som ny innkjøpsleder for Regionalt innkjøp i Kongsvingerregionen (RIIK). Det er syv kommuner som står bak innkjøpssamarbeidet RIIK. De syv kommunene er Våler, Åsnes, Grue, Kongsvinger, Eidskog, Nord-Odal og Sør-Odal.
Tester miljøkrav i bygg-anskaffelse
Farsund kommune har fra før liten erfaring med miljøambisiøse bygg, men gjennom et byggeprosjekt med fokus på miljø skal de tilegne seg erfaring med å sette miljøkrav i anskaffelser. Anskaffelsen er ikke nødvendigvis spesielt innovativ sammenlignet med andre miljøambisiøse bygg, men er en ny type satsning for kommunen, ifølge lister24.no.
Innovativ skole-anskaffelse
Investering ny Sandnes-skole skal gjennomføres som en innovativ anskaffelse, og offentlig privat samarbeid skal vurderes, har formannskapet vedtatt. Det gjennomføres, heter det bl.a. en anskaffelseskonkurranse for å finne aktuelle aktører til å gjennomføre dialogkonferanse mellom kommune og aktører, skriver Sandnesposten.
Utsatt for ulovlige anskaffelsesforsøk
Flere virksomheter i distriktet er utsatt for ulovlige anskaffelsesforsøk, forteller PST. Sunnmørsposten har utfordret PST-sjefen i Møre og Romsdal, Steinar Strand Olsen, til å snakke litt om hva som er mest aktuelt lokalt. Ett av temaene han trekker fram er verdiene som bedriftene i fylket sitter på.
Offentlig konkurransevridning
Offentlige virksomheters usunne konkurranseaktiviteter mot private aktører har vært kritisert i mange år, noe det har vært rapportert om gjentatte ganger. Nå har den svenske regjeringen besluttet å gjennomgå reglene om konkurransebegrensende offentlig salgsvirksomhet.
Det danske forsvarets handleliste
Danske Forsvarsdepartementets materiell- og anskaffelsesetat har offentliggjort en anskaffelsesplan som bredt og ganske presist beskriver anskaffelser, tjenester og andre kjøp som Forsvaret forventer å kjøpe fra private leverandører de neste ti årene.
One-stop shop for leverandører
Public Contracts Scotland (PCS) er one-stop shop for leverandører for å få tilgang til skotske offentlige kontraktsmuligheter. Alle skotske offentlige innkjøpsorganisasjoner må bruke PCS for å annonsere for sine regulerte anskaffelser. En form for skotsk Doffin.
Samarbeid skal gi flere tilbud
I de siste årene har det blitt stadig vanskeligere for Trafikverket å få nok tilbud i anskaffelser. Derfor starter det svenske Trafikverket, sammen med Byggföretagen og Innovasjonsföretagen, nå arbeidet med å forbedre samarbeidet med leverandørene.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 23. februar"