Norden har en unik mulighet for å kunne bruke offentlige måltider som en effektiv brekkstang for å påvirke forbrukere til bedre valg også ellers i livet. De offentlige måltidene må styres for å fremme bærekraftige og sunne alternativer. Dette fremgår av en fersk rapport fra Nordisk ministerråd om hva som kreves for å endre matvanene våre her i de nordiske landene. Et av de fem anbefalte verktøyene er å styrke offentlige innkjøp og utdanning.
Rapporten Policy tools for sustainable and healthy eating – Enabling a food transition in the Nordic countries kompletterer nordiske ernæringsanbefalinger fra 2023. For første gang inneholdt disse vitenskapelige anbefalinger for både helse og miljø.. Rapporten er utarbeidet av Nordregio på oppdrag av Nordisk ministerråd
Hva kan politikken gjøre?
Den nye rapporten ser på hva politikken kan gjøre for å skape forutsetninger for at befolkningen skal kunne velge sunnere og mer bærekraftige alternativer i en situasjon der vitenskapen gang på gang viser at både klimaet og folkehelsen er under press.
I rapporten rettes oppmerksomheten mot tre typer regulatoriske virkemidler, blant disse nye typer reguleringsinstrumenter som f.eks. offentlige anskaffelser.
Rapporten skisserer fem anbefalinger, som legger vekt på samarbeid på tvers av politikk og matproduksjon for å styre forbrukeres adferd i retning sunnere, grønnere verden. Sett fra et markedsbasert og regulatorisk perspektiv, pekes det på flere mulige drivere for atferdsendringer. Bl.a. et direktiv for offentlige anskaffelser av sunnere og mer bærekraftige matalternativer.
Anskaffelses-anbefaling
Blant de fem anbefalingene i rapporten dreier en som forbedrede retningslinjer for offentlige anskaffelser sammen med økt satsing på utdanning i matfag. Norden har en unik mulighet for å kunne bruke offentlige måltider som en effektiv brekkstang for å påvirke forbrukere til bedre valg også ellers i livet, heter det.
I rapporten anbefales økt etterspørsel etter sunn og bærekraftig mat, samtidig med å gjøre innbyggerne i de nordiske landene bedre kjent med mulige matvalg. Denne tilnærmingen bygger på å utnytte offentlig sektors kjøpekraft for å gjennomføre betydelige endringer i matproduksjon og forbruk, noe som sikrer lettere tilgang til næringsrik mat også til undervisningsformål. I tillegg understrekes det at det er viktig å forbedre kokkenes kulinariske ferdigheter i offentlige kjøkken. Det vil igjen gjøre det mulig å tilberede tiltalende måltider som følger ernæringsmessige retningslinjer, og dermed påvirker matopplevelser tidlig i livet – og smaker positivt.
Bli den første til å kommentere på "Rapport: Styrket offentlig innkjøp effektiv brekkstang for sunnere matvalg"