Intet nordisk land bruker laveste pris i mindre grad enn Norge

Anbud365: Intet nordisk land bruker laveste pris i mindre grad enn NorgeI en rundspørring fra Dansk Industri svarte fire av fem bedrifter som leverer til det offentlige at pris tar for mye plass i forhold til kvalitet som tildelingskriterium. På bildet, bransjedirektør Jacob Scharff - ansvarlig for offentlig-privat samarbeid i Dansk Industri.

Skriv ut artikkelen

Av de 5 nordiske land er det ingen som bruker laveste pris som tildelingskriterium i mindre grad enn Norge. Det viser en oversikt fra EU som er publisert i forbindelse med en undersøkelse gjort av Dansk Industri, Danmarks NHO-søster. Oversikten gjelder 2022, og den viser at det bare er fem EU-land som i enda mindre grad benytter laveste pris.

I rundspørringen fra Dansk Industri svarte fire av fem bedrifter som leverer til det offentlige at pris tar for mye plass i forhold til kvalitet som tildelingskriterium. Men det er også de som mener det motsatte – at kvalitet tar for mye plass sammenliknet med pris, riktignok bare 1%av de spurte. 14% mener balansen mellom de to kriteriene slik den er i dag, er passende.

Et ensidig fokus på innkjøpsprisen, heter det i en kommentar fra Dansk Industri, utgjør en barriere for at bedriftene f.eks. kan tilby ny teknologi, bedre tjenester, grønnere løsninger eller langtidsholdbare produkter.

Fem med lavere andel

Undersøkelsesresultatet blir sammenholdt med andelen kunngjorte anskaffelser i EU-land (+Norge og Island) i 2022 der laveste pris var eneste tildelingskriterium. Tallene er hentet fra TED, Tender Electronics Daily, som er EUs kunngjøringsdatabase.

I elleve land, blant disse Island og Sverige, var andelen anskaffelser der laveste pris var eneste tildelingskriterium, minst 80%. Danmark står på statistikken med 50%, med Finland nær 60%. Norge står oppført på tabellen med nærmere 25% og har bare fem land med lavere andel.

Topp og bunn

Slovakia topper listen, der er laveste pris så å si enerådende som tildelingskriterium, mens Kroatia ligger i statistikkens andre ende. Oversikten forteller ikke hvor mange anskaffelser det enkelte land kunngjorde i 2022, slik at det i prinsippet kan f.eks. være bare en. På den måten er det ikke sikkert at statistikken gir et korrekt bilde av bruk av tildelingskriterium.

Selv i anskaffelser, kommenterer Dansk Industri, hvor det tilsynelatende tas hensyn til både pris og kvalitet, oppstår det lett risiko for at prisen reelt blir likevel blir avgjørende. Det skjer hvis spredningen i poengskalaen ikke utnyttes tilstrekkelig, f.eks. som følge av at oppdragsgiveren bare bedømmer kvaliteten på bakgrunn av skjønn basert på fritekstfelter i tilbudene.

Kan gi store utslag

Hvis det ser ut som en oppdragsgiver vekter kvalitet og pris 50/50%, men tildeler alle tilbydere tilnærmelsesvis samme antall poeng for kvalitet, kan selv små prisforskjeller ende med å vekte opp mot 100% når tildelingskriteriet «beste forhold mellom pris og kvalitet» benyttes, skriver Dansk Industri i sine kommentarer til undersøkelsen.

Bli den første til å kommentere på "Intet nordisk land bruker laveste pris i mindre grad enn Norge"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.