Oslo kommune, DFØ v/Statens innkjøpssenter og Sykehusinnkjøp HF gjennomførte nylig nok en felles markedsdialog for IKT-utstyr som mobiltelefoner, PC-er, nettbrett og skjermer. Poenget var å dele erfaringer med tildelingskriterier og arbeid med sirkulært forbruk for å redusere belastning på mennesker og samfunn i milliardkontrakter. Mye bra gjøres på mange områder for å få ned miljøbelastning og redusere menneskerettighetsbrudd, derfor er det viktig at vi deler erfaringer og prøver å gå i takt, var konklusjonen.
Offentlige oppdragsgivere er avhengige av IKT-utstyr. Årlig kjøpes det inn maskinvare for titalls milliarder. Samtidig er dette varer hvor risikoen for menneskerettighetsbrudd er stor. Det er også forbundet store miljøødeleggelser og klimautslipp til produksjonen. Statens innkjøpssenter, Sykehusinnkjøp og Oslo kommune har i flere år jobbet med å utvikle gode og tillitsfulle relasjoner med leverandørmarkedet for å få mer oversikt og bedre forhold.
– IKT-markedet er annerledes en del andre bransjer. Våre leverandører er ofte mellomledd, mens produktene vi er avhengige av kommer fra store, globale merkevarer. Alene har vi begrenset med påvirkningskraft, forteller Kjersti Koffeld, rådgiver for samfunnsansvar i Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kommune.
Den klare beskjeden fra markedet er at det offentlige må bruke IKT-utstyr lengre og reparere for å minimere nyinnkjøp. Offentlige oppdragsgiveres forbruksmønstre er avgjørende.
Samarbeidet har gitt en god felles forståelse for markedet og gitt et godt grunnlag for de tre oppdragsgiverne å følge opp sine leverandører i takt, og tenke ut nye tiltak for å fremme det grønne skiftet og bærekraftig utvikling.
– Leverandørene har vært klare på at oppdragivere bør bruke tildelingskriterier som tar i betraktning arbeidsforhold og verdsetter åpenhet ved produksjon, for å skape en driver til utvikling i et ellers relativt lukket marked, i tillegg til krav og kriterier knyttet til miljø og sirkulært forbruk, sier Merete Sunde fra Sykehusinnkjøp HF.
Ting skjer
Siden forrige møte har Oslo kommune og Sykehusinnkjøp samarbeidet om tildelingskriterier etter innspill fra markedet, i tillegg til kvalifikasjonskrav og kontraktsvilkår på hver sin konkurranse om mobile enheter.
I møtet nyligfortalte de offentlige oppdragsgiverne og leverandørene om sine erfaringer med tildelingskriteriene. Også leverandører som ikke har vært med i konkurransene deltok i markedsdialogen.
– Leverandørene var klare på at selv om man ikke ser umiddelbare resultater fra slike krav så er de med på å skape bølger og ringvirkninger langt utenfor landegrensene. Ting skjer, selv om det tar tid, påpeker Sunde.
Fordi det er snakk om internasjonale aktører, så har de tre oppdragsgiverne også gått sammen med større europeiske oppdragsgivere for å øke presset om åpenhet i bransjen og følge opp kontraktene.
– Med stadig flere lovreguleringer for bærekraft og åpenhet i EU, og ved at flere offentlige oppdragsgivere setter press, kan vi sammen med leverandørene, påvirke de internasjonale merkevarene til å være mer åpne om tjenester og produkter som de leverer til Norge, sier Stine Foss fra Statens innkjøpssenter.
Heldigvis blir Norge og Norden sett på som pioner på feltet, og dermed blir vi lyttet til, selv om vi er små i den store sammenheng. Det er møysommelig arbeid som krever at også vi tenker nytt, ikke bare leverandørene.
Gikk i dybden av erfaringene
Det har også vært mye arbeid med sirkulært forbruk hos oppdragsgiverne, og arbeid med å ta vare på utstyr lenger.
– Selv om leverandørene har et opplagt ansvar med å tilby og levere bærekraftige tjenester og produkter, ligger det også mye arbeid i oppdragsgiveres egen innkjøpspraksis og forbruksmønstre, sier Foss.
Statens innkjøpssenter fortalte også om hvordan de jobber med kategoristyring på IKT-området og om avtalen på ombruk og gjenbruk av IKT-utstyr som de nylig fikk anerkjennelse gjennom Procura + , som mest bærekraftige anskaffelse i Europa.
– Vi fortsetter samarbeidet, og vil fortsette felles markedsdialog for å tilnærme oss dette komplekse feltet sammen. Mye bra gjøres på mange områder for å få ned miljøbelastning og redusere menneskerettighetsbrudd, så det er viktig at vi deler erfaringer og prøver å gå i takt, konkluderte Koffeld.
Se tidligere saker:
Innkjøpsgiganter i samarbeid, skal ivareta menneskerettigheter i milliardkontrakter – Anbud365
Tre innkjøpsgiganter i samarbeid retter søkelys mot menneske- og arbeidstakerrettigheter – Anbud365
Bli den første til å kommentere på "Innkjøpsgiganter i samarbeid med øye for sirkulært forbruk og ansvarlige leverandørkjeder"