2023-rapporten fra Institutet Mot Mutor (IMM) viser at hele 96 bestikkelses- eller korrupsjonssaker ble reist ved Sveriges domstoler i fjor. Sammenlignet med 2020 da antallet påtalesaker var 38, er dette nesten en tredobling. 77% av fjorårets 96 saker førte til domfellelse, hovedsakelig med dagbøter som straff. To av disse handlet om offentlige anskaffelser. I en av dem fikk en innkjøpsansvarlig og en leverandør sin dom.
Transport, cash og menn
Transport- og kjøretøyrelaterte virksomheter har igjen steget til topps i bestikkelsesligaen, ifølge 2023-rapporten. Ikke mindre enn 32%, eller 11 av 34 dommer, dreier seg om bestikkelser i f.eks. trafikkskoler og biltilsyn. Dessuten viser rapporten med all ønskelig tydelighet at det er kontanter som i økende grad brukes ved bestikkelseslovbrudd. Hele 97% av bestikkelsene i dommene i 2023 bestod av kontanter, fremgår det av rapporten.
Mennene dominerer i økende grad som bestikkelsesforbrytere. Av de 74 påtalesakene som førte til domfellelser i 2023, dreide seg nesten utelukkende, eller 99%, om menn. Aldersspredningen i fjorårets dommer varierer fra 19 til 79 år. De fleste domfelte er i aldersgruppen 20-29 og 30-39, mens den gjennomsnittlige bestikkelsesforbryteren er 43 år.
To innkjøpsansvarlige
En dom ved Hovrätten i Skåne och Blekinge (lagmannsretten)i fjor (dom 2023-04-18, B 1675-22) handlet om anskaffelser. To innkjøpsansvarlige i en region, samt den enes kone, ble i forbindelse med en anskaffelse av et digitalt omsorgsverktøy til primærhelsetjenesten tilbudt gunstig ansettelse i en tilbyders oppstartselskap. Dette skjedde i bytte mot informasjon som ville gjøre det lettere for leverandøren å levere det beste tilbudet og vinne anskaffelsen. De tre aksepterte tilbudene og leverandøren vant deretter anbudet. Verdien av avtalen ble estimert til 320 mill.
Regionen hadde også i fellesskap anskaffet verktøyet med en annen region som senere også signerte avtale med samme leverandør. Verdien av denne avtalen ble estimert til 499 mill SEK.
Gransking og dom
I media ble det hevdet uregelmessigheter i anskaffelsen, gransking kom i gang, noe som resulterte i en politianmeldelse og påtale. De to innkjøpsansvarlige ble i tingretten dømt for grov bestikkelse samt grov utroskap mot oppdragsgiveren – fengsel i tre år og seks måneder. Leverandøren ble dømt for grov bestikkelse og medvirkning til grov utroskap – fengsel i fire år. Alle var også forpliktet til solidarisk betale cirka 25 mill SEK i erstatning til begge regionene. Da saken kom til lagmannsretten ble erstatningsdelen av dommen frafalt.
Lagmannsretten mente ikke at ansettelsen av kona til den ene innkjøpsansvarlige i leverandørselskapet kunne anses som en utilbørlig fordel for den innkjøpsansvarlige. Den økonomiske verdien av hennes ansette i leverandørbedriften viste seg vanskelig å vurdere, heter det.
To fikk dom, den tredje slapp
For en av de innkjøpsansvarlige, fant ikke lagmannsretten at det ble bevist at han var tilbudt eller takket ja til tilbud om konsulentoppdrag eller ansettelse som kan betraktes som bestikkelse. Men den andre innkjøpsansvarlige fikk sin dom, også i lagmannsretten. Han ble kjent skyldig i grov bestikkelse og straffen ble en betinget dom kombinert med betaling av 80 dagbøter. Leverandøren fikk også betinget dom for grove bestikkelser – i tillegg til næringsforbud i tre år i stedet for fem år.
Bli den første til å kommentere på "Nær 100 svenske bestikkelses- og korrupsjonssaker for domstolene i fjor"