Fra 2022 til 2024 har det vært en stor økning i andelen som har svart at de har tilstrekkelig tid og ressurser på samtlige deler av anskaffelsesprosessen. Dette fremgår av resultatene fra den store anskaffelsesundersøkelsen som DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) har gjennomført i år. Ved første øyekast synes dette oppsiktsvekkende. Det kan selvfølgelig være slik, peker DFØ på, men det er også andre forklaringer.
DFØ gjennomfører anskaffelsesundersøkelsen annet hvert år dels for å lodde modenheten i den praktiske hverdagen, dels som grunnlag for valg av egne satsingsområder. Svarprosenten for årets undersøkelse er på ca. 48%. Alle fylkeskommunene svarte, nær 60% av kommunene, over 80% av statlige virksomheter og 31% av offentlige foretak og selskaper.
Prioriterte kompetanseområder
Det fremgår av undersøkelses-resultatene at det er noe forskjell i prioriterte kompetanseområder blant virksomheter med ulik modenhet. Alle prioriterer utvikling av kompetanse innenfor kontraktsoppfølging, klima og miljø, men de med høy modenhet skiller seg ut ved at de prioriterer innovasjon og digitalisering. Virksomhetene med lav modenhet er de eneste som har fokus på regelverk blant topp 5 prioriterte områder.
Et blikk på tabellen med prioriterte kompetanseområder viser at utover dette med kontraktsoppfølging og klima og miljø, finnes kommersiell forståelse blant de høyest prioriterte kompetanseområdene i fylkeskommunene. For de andre virksomhetstypene rangeres dette svært lang ned på listen. Skytjenester er ikke noen bred kompetansesatsing, mens f.eks. behovsplanlegging står rimelig sterkt i kommunesektoren. og
Nok kapasitet
Vesentlig flere sier de opplever å ha tilstrekkelig kapasitet i anskaffelsesprosessen i år enn tidligere år. Fra 2022 til 2024 har det vært en stor økning i andelen som har svart at de har tilstrekkelig tid og ressurser på samtlige deler av anskaffelsesprosessen. Den største økningen er i konkurransegjennomføringen, hvor 25 prosentpoeng flere opplever å ha tilstrekkelig kapasitet til å gjennomføre konkurranse på en god måte.
Og, fremholder DFØ, resultatene var i første omgang oppsiktsvekkende. En forklaring kan være at det i årets undersøkelse ble lagt til et spørsmål om kapasitet til å bruke data, hvor svært mange ikke opplever å ha kapasitet. Denne forklaringer legger vekt på at de som svarer på undersøkelsen, svarer relativt i forhold til hele spørsmålsbatteriet. Samtidig kan det også være en sannhet i at flere opplever å ha kapasitet.
Relative svar
Begge disse spørsmålene scorer vesentlig lavere sammenlignet med anskaffelsesprosessen. Det kan tyde på at mange har svart relativt, ifølge tolkningen av resultatene. Det betyr med andre ord at kapasitet til analyser, beslutningsgrunnlag og utvikling av anskaffelsesfunksjonen oppleves mer begrenset sammenlignet med kapasitet til anskaffelsesprosessen. Dette stemmer overens med andre spørsmål om barrierer, der tid og ressurser oppleves som de største barrierene for både digitalisering og innovasjon, heter det.
Bli den første til å kommentere på "Anskaffelsesundersøkelsen (IV): Svar om tid og ressurser skapte oppsikt"