Dansk test: EUs grønne innkjøpskriterier velegnet i IT-anskaffelser

Anbud365: Dansk test EUs grønne innkjøpskriterier velegnet i IT-anskaffelserDirektør Tanja Franck i Digitaliseringsstyrelsen, som er kommet med en rapport der man kan finne erfaringene fra en test av EUs grønne anskaffelseskriterier (foto: Agnete Schlichtkrull).

Skriv ut artikkelen

Danskene har testet EUs grønne innkjøpskriterier ved kjøp av datasenter-, server- og skytjenester og funnet at de er svært velegnede. Det skyldes, heter det i en rapport fra Digitaliseringsstyrelsen, at kriteriene er tilpasset reglene om offentlige anskaffelser. En annen erfaring fra testingen er at bruken av kriteriene gjør det hele mindre komplekst og ressurskrevende – både for leverandørmarkedet og oppdragsgiverne. Test-resultatene har munnet ut i konkrete anbefalinger.

I regi av initiativet Grønne databehandling og lagring, som er en del av Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2022-25, er EUs grønne innkjøpskriterier (Green Public Procurement – GPP) for datasentre, serverrom og skytjenester testet i en rekke offentlige anbud i stat, kommuner og regioner i Danmark. Formålet med testingen har vært å vurdere brukervennligheten, samt eventuelle økonomiske og konkurransemessige konsekvenser av å bruke GPP-kriteriene.

Svært anvendelige

Til sammen er kriteriene testet eller testes i 22 anbuds- og markedsdialogprosesser på tvers av 13 ulike offentlige oppdragsgivere. Av disse er kriteriene brukt i 14 kunngjorte anbud, hvorav 8 er fullført og 6 pågår fortsatt. De siste 8 anbudene er ennå ikke offentliggjort, men det det forventes at kriteriene vil bli brukt i de fleste av dem, heter det i rapporten «Evaluering af GPP-kriterierne for datacentre, serverrum og Cloudtjenester Køb grønt når du køber it» fra Digitaliseringsstyrelsen.

Testingen viser at GPP-kriteriene er svært anvendelige i offentlige anskaffelser. Dette skyldes bl.a. at kriteriene er tilpasset reglene om offentlige anskaffelser. Samtidig er de basert på kjente internasjonale beregninger og dokumentasjon for måling og vurdering av grønne ytelser.

Klima- og miljøvennlig

Samlet sett viser testingen at GPP-kriteriene reduserer kompleksitet og ressurskrav til både entreprenører og leverandører sammenlignet med andre grønne krav. En mer utbredt og konsekvent bruk av GPP-kriteriene vil gi leverandørene økt synlighet i forhold til fremtidige krav, som vil gjøre at flere leverandører investerer i å gjøre deres fysiske infrastruktur mer klima- og miljøvennlig.

På bakgrunn av erfaringene fra testingen gir Digitaliseringsstyrelsen disse anbefalingene knyttet til det offentliges kjøp av datasenterrelaterte tjenester og produkter:

  • Bruk så mye som mulig grønne krav basert på de standardiserte internasjonale beregningsmetodene – det vil si kjernen – i GPP-kriteriene. Dersom det f.eks. stilles krav om andel fornybar energi i datasenteret, bør den internasjonal standard EN50600-4-3 brukes som beregning og dokumentasjonsmetode.
  • Bruk markedsdialogen til å identifisere markedets nåværende kapasitet og eventuelle merkostnader i de områdene det skal reises krav på. Behold det som er kravets kjerne, men tilpass det slik at det passer dine behov, de økonomiske rammene og leverandørenes evne. Man kan bl.a. tilpasse ambisjonsnivået i valg av kravtype (evaluering, minstekrav eller kontraktsvilkår) og dokumentasjonskrav (rapportering, tredjepartsverifisering osv.)
  • Bruk de vanlige grønne kravene: I stedet for å formulere teksten til kravene selv, benytt, så langt det er mulig, i stor grad felles kravformuleringer, da det reduserer kompleksitet og ressurstrekk i tilbudet til både myndigheter og leverandører.

Bli den første til å kommentere på "Dansk test: EUs grønne innkjøpskriterier velegnet i IT-anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.