Lanserer hjelp til å måle effekt av å ta i bruk KI i anskaffelsesprosesser

Anbud365: Lanserer hjelp til å måle effekt av å ta i bruk KI i anskaffelsesprosesserLeder EUV (enhet for utadrettet virksomhet), Geir Arne Svenning (t.v.) og professor i logistikk, Deodat Edward Mwesiumo – begge Høgskolen i Molde, lanserer indeks til bruk for organisasjoner som vil måle effekten av å ta i bruk KI i anskaffelsesprosesser.

Skriv ut artikkelen

En kartlegging gir grunn til å tro at et klart mindretall – i størrelsesorden 30% – blant kjøpende virksomheter er i gang med KI-verktøy i forbindelse med anskaffelsesprosesser. Men, er signalene fra Høgskolen Molde, tiden er inne for å lansere et hjelpemiddel for virksomheter som vil vurdere seg selv i forbindelse med å ta i bruk KI i offentlige anskaffelser: En indeks som skal måle en rekke nøkkelindikatorer, f.eks. total forbedring i anskaffelsesresultater og graden av KI-integrasjon i anskaffelsesprosesser.

Som omtalt i Anbud365 tidligere i år, har Høgskolen i Molde kartlagt bruken av KI (kunstig intelligens) i offentlige anskaffelser. Initiativtagerne er leder EUV (enhet for utadrettet virksomhet), Geir Arne Svenning og professor i logistikk, Deodat Edward Mwesiumo.

30% i gang med KI

Blant resultatene finner vi at 30% svarer at deres organisasjon bruker KI-baserte verktøy eller løsninger i innkjøpsarbeidet. Nesten 9 av ti gir uttrykk for at de ikke er bekymret for at bruk av KI vil endre rollen deres i innkjøpsarbeidet. På spørsmål om organisasjonen har begynt å eksperimentere med kunstig intelligens i innkjøpsarbeidet, svarer sju av ti at det har de ikke. Men 20% sier de har begynt, og 10% at de planlegger å eksperimentere med KI i løpet av det kommende året.

De to initiativtakerne legger overfor Anbud365 at hverken kartleggingen eller resultatene må sees på som noe mer enn en øyeblikks-måling av en status, en tendens. Men likevel et grunnlag for refleksjon og initiativ:

KI-indeks

– Kunstig intelligens indeks (KII) i offentlige anskaffelser skal være et omfattende rammeverk for å evaluere adopsjon og påvirkning av KI-teknologier i offentlige anskaffelsesprosesser i Norge. Den skal måle flere nøkkelindikatorer, blant disse graden av KI-integrasjon i anskaffelsesprosesser, reduksjon av tid og kostnader som føle av KI-implementering og tiltak for å sikre etisk bruk av KI og overholdelse av standarder, forteller Mwesiumo og Svenning, og tar til orde for å opprette en indeks som organisasjoner kan bruke for å vurdere seg selv.

Det vil, ifølge de to gi flere viktige fordeler.  Organisasjoner kan på denne måten få en standardmetode for å sammenligne sin KI-adopsjon og ytelse mot andre organisasjoner. Likeledes kan en slik indeks oppmuntre til en kultur for kontinuerlig forbedring ved å sette klare, målbare mål og spore fremgang over tid. Og, ikke minst:

En rekke fordeler

– En slik indeks kan gi hjelp til strategisk planlegging og ressursallokering ved å fremheve hvilke områder innen KI i anskaffelser som trenger mer investering eller utvikling, fremholder Mwesiumo og Svenning, som legger til at dette også kan stimulere til innovasjon ved å fremheve beste praksis og vellykkede implementeringer. Å identifisere muligheter for å effektivisere anskaffelsesprosesser gjennom KI hører også med blant mulige fordeler her.

Bli den første til å kommentere på "Lanserer hjelp til å måle effekt av å ta i bruk KI i anskaffelsesprosesser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.