Anskaffelsesundersøkelsen (IX): Fylkeskommunene er innovasjonsstjernene

Anbud365: Anskaffelsesundersøkelsen (IX) Fylkeskommunene er innovasjonsstjerneneHver fjerde virksomhet oppgir at de har styringsparametere på anskaffelsesområdet, men bare 4% sier de har det på innovative anskaffelser, fremgår det av resultatene fra årets store anskaffelsesundersøkelse i regi av DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring).

Skriv ut artikkelen

Fylkeskommunene er offentlig sektors innovasjonsstjerner. De går foran, kjøper i større grad den nyeste teknologien òg utvikling av ny innovasjon. Samtidig mener 41% av fylkeskommunene at de i stor eller svært stor grad har kompetansen som skal til for å drive med innovative offentlige anskaffelser. Andelen er tre ganger så høy som tilsvarende i kommunene. Dette fremgår av anskaffelsesundersøkelsen som DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) har gjennomført. Generelt er det imidlertid mangel på tid, ressurser og kompetanse som hindrer det offentlige i mer innovasjonssatsing.

Det fremgår av undersøkelsen at flere prioriterer kompetanseheving på innovative anskaffelser. Mer enn en fjerdedel av virksomhetene (27%) har dessuten utlyst konkurranse for å anskaffe produkter eller tjenester som er nye på markedet. Imidlertid er det en nedgang i virksomheter med innovasjon i anskaffelsesstrategi. Fylkeskommunene er best i klassen – samtlige har innovasjon i sine anskaffelsesstrategier, mens dette gjelder bare 32% av statlige virksomheter.

Legge til rette for nytt

Antall virksomheter som tilrettelegger for nye produkter eller tjenester i anskaffelser er i økning, men andelen – 15% – tyder på at potensialet for nye og bedre løsninger i liten grad utforskes, heter det blant DFØs kommentarer. I 2024 oppga 71 virksomheter at de i stor grad har tilrettelagt for nye produkter eller tjenester i anskaffelser. En mulig motivasjon for å etterspørre innovasjon i anskaffelser er et ønske om økt kvalitet på produkter eller tjenester den viktigste grunnen, deretter tidsbesparende løsninger.

Hver fjerde virksomhet oppgir at de har styringsparametere på anskaffelsesområdet, men bare 4% sier de har det på innovative anskaffelser. Statlige virksomheter har dette i mindre grad enn de andre virksomhetstypene. Fylkeskommunene skiller seg ut, der har 33% styringsparametere på innovasjon. Andelen virksomheter med slike styringsparameter har gått ned til 4%, fra 9% i 2020. Det er hovedsakelig virksomhetene med størst innkjøpsvolum som har styringsparametere på innovasjon.

Fylkeskommunene går foran

Fylkeskommunene går foran og kjøper i større grad både den nyeste teknologien og innovasjonen, òg utvikling av ny innovasjon. De blir etterfulgt av offentlige foretak og selskap. Totalt oppgir 129 virksomheter at de i løpet av de to siste årene har tatt del i en eller flere konkurranser for å anskaffe helt nye produkter eller tjenester, mens 118 oppgir at de har deltatt i utvikling av slike løsninger.

Kompetanse på anskaffelser som fremmer innovasjon er fortsatt et av de områdene som virksomhetene opplever å ha lavest kompetanse på. Blant fylkeskommunene og offentlig foretak og selskap er det hhv 41 og 29% som mener de i stor og svært stor grad har tilstrekkelig kompetanse på anskaffelser som fremmer innovasjon. For kommuner og statlige virksomheter ligger dette på hhv 14 og 16%. Samtidig oppgir nesten hver femte at anskaffelser som fremmer innovasjon, er en av fire kompetanseområder som vil bli prioritert de neste to årene.

Den største barrieren

Tid og ressurser oppleves av alle virksomhetstypene som den største barrieren for å legge til rette for innovasjon gjennom anskaffelser (73 % for kommuner, 58 % for statlige virksomheter). Nesten halvparten av virksomhetene peker også på innovasjonskompetanse som en barriere. Mangel på veiledning synes ikke å være et hinder, påpeker DFØ i sine kommentarer. Kommuner peker også på økonomisk handlingsrom som en stor barriere (51 %), i motsetning til statlige virksomheter (36 %)

Det er variasjon i hvor stor grad virksomhetene føler at de får ønskede effekter av de innovative anskaffelsene. Offentlige foretak og selskap og statlige virksomheter opplever i lik grad bedre behovsdekning, der like under halvparten rapporterer at innovativ anskaffelsespraksis i stor grad resulterer i bedre behovsdekning. Det vitner om at det er en sammenheng mellom hvor ofte innovativ anskaffelsespraksis benyttes og opplevd effekt på behovsdekning, konstaterer DFØ.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelsesundersøkelsen (IX): Fylkeskommunene er innovasjonsstjernene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.