Myteserien (4): Ikke rom for startups?

Anbud365: Myteserien (4): Ikke rom for startups?Advokatene Silje Bruun Teigen og Even Langseth i ADVISO Advokatfirma i Ålesund har samlet myter om offentlige anskaffelser og åpnet for at Anbud365 kan bringe dem videre til sine lesere.

Skriv ut artikkelen

Gir ikke offentlige anskaffelser rom for startups? Myte! Påstanden er med i Anbud365s serie av ti myter, eller misforståelser, om offentlige anskaffelser.

Advokatfirma ADVISO har lansert 10 myter, eller misforståelser, om offentlige anskaffelser. Formålet er å oppklare fordommer. Med tillatelse fra firmaet bringer Anbud365 mytene ut til våre lesere. Mytene presenteres i form av en serie, nå er vi kommet frem til myte nr. 5 og 6 av de ti.

Tidligere artikler i denne serien:

Myte 1: 17.juni

Myte 2: 25.juni:

Myte 3+4: 5.juli

Myte 5:

Offentlige anskaffelser gir ikke rom for startups

I forlengelsen av dette med innovasjon, så vi nærmere på mulighetsrommet for at oppstartsselskaper både deltar og vinner i anskaffelsesprosesser. Her har vi én god og én dårlig nyhet.

Den dårlige nyheten: I 2020 ble det lansert et program for innovative anskaffelsesprosesser spesialtilpasset oppstartsselskaper kalt StartOff. I statsbudsjettet for 2024 besluttet imidlertid regjeringen å avvikle ordningen. 

Det er synd for StartOff bar mange frukter. Blant annet hadde NAV en innsparing på 40 MNOK i prosjektet «rekruttering av brukertestere», og rekrutteringsprosessen ble samtidig kuttet fra to uker til 48 timer.

Den gode nyheten: Det positive er at denne innovative anskaffelsesmetodikken fortsatt kan benyttes. Gjennom et smidig utviklingsløp over 6 måneder, kan offentlige oppdragsgivere få utviklet en minimumsløsning i samarbeid med en innovativ leverandør. Dette samtidig som at leverandøren blir kompensert og at eierskapet av rettighetene til det som blir utviklet får klare rammer.

Myte 6:

Alle innkjøp må på anbud

Og så kan startups og andre komme på banen ved mindre anskaffelser, for her er spillerommet enda større. Innkjøp under 100 000 kroner er unntatt regelverket og i anskaffelsesutvalgets første delutredning (NOU 2023: 26 av den 10. november 2023) er grensen foreslått hevet til 300 000 kroner.

Veldig mange mindre innkjøp kan derfor gjennomføres direkte, noe som gir gode muligheter for lokale aktører. I tillegg er innkjøp under 1,3 millioner kroner ikke kunngjøringspliktige, og rapporter viser at dette gjelder over 60 % av alle anskaffelser. De fleste mindre anskaffelser inngås dermed direkte med én leverandør, eller ved at det sendes ut tilbudsforespørsel til rundt tre leverandører i markedet.

Bli den første til å kommentere på "Myteserien (4): Ikke rom for startups?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.