Det er svært sjelden en klager lykkes i å få et klageorgan til å sette til side en oppdragsgivers vide evalueringsskjønn. Men i Danmark fikk en klager nylig medhold i Klagenævnet for Udbud i en rekke påstander om skjønnet. Etter klagenemndas mening hadde oppdragsgiver «feillest» klagerens tilbud og dermed lagt faktiske, feilaktige forhold til grunn – og gått ut over konkurransegrunnlagets grenser.
For første gang på fem år foretok Klagenævnet for Udbud å behandle en klagesak (J.nr.: 23/01399) muntlig. Det gjaldt en IT-anskaffelse verd 500 mill danske kroner. Rammeavtalen skulle gjøres med fem leverandører og omfatte utvikling, vedlikehold og administrasjon av applikasjoner til en samlet digital mobilitetsløsning til offentlig transport. Oppdragsgiver var det offentlig eide selskapet Rejsekort & Rejseplan A/S.
Klaget på evalueringen
En av tilbyderne som ikke fikk plass på rammeavtalen, klaget. Påstandene gikk i det alt vesentlige på forhold knyttet til oppdragsgiverens evaluering av tilbudene. Klageren bad for øvrig om annullering av tildelingen og fikk medhold i det.
Klagenævnet fant at Rejsekort & Rejseplans faktiske vurdering på flere punkter var basert på et objektivt uriktig grunnlag, da Rejsekort & Rejseplan i sin vurdering hadde lagt vekt på forhold som ikke kunne utledes av klagerens tilbud, og motsatt hadde unnlatt å legge vekt på forhold som kunne utledes av tilbudet. Klageorganet la vekt på at selv om Rejsekort & Rejseplan som oppdragsgiver ikke var forpliktet til å opplyse om de enkelte elementene i et vurderingskrav i forbindelse med evalueringen, må slike enkeltelementer, dersom oppdragsgiver har fremhevet dem i sin begrunnelse, være saklige. og hvile på et korrekt faktagrunnlag, heter det.
Ikke omfattet av avtalen
Det var også uaktuelt av Rejsekort & Rejseplan å legge vekt på at en av de vinnende budgiverne hadde et «Fleet Management System», ifølge Klagenævnet, da dette ikke kunne anses å være omfattet av rammeavtalen. Dette uavhengig av at det eventuelt kunne støtte Rejsekort & Rejseplans overordnede forretningsmål som angitt i kunngjøringen. Klagenemnda bemerket på denne måten at den kunngjorte avtalen burde inneholdt en definisjon av tilbudte tjenester, og at de oppgitte forretningsmål og behov i lys av dette måtte tolkes innskrenkende.
Bli den første til å kommentere på "Angrep oppdragsgivers vide evalueringsskjønn, fikk medhold av klageorgan"