Om litt i underkant av to måneder, 8. oktober, åpner Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) dørene for Anskaffelseskonferansen 2024. Ikke uventet er grønn omstilling og bærekraft i fokus i år. Men også Anskaffelsesprisen som har jubileum i år, skal deles ut. «Anskaffelsesminister» Cecilie Myrseth er på plass på konferansen – hun styrer for tiden med forslag til ny anskaffelseslov. Divisjonsdirektør Dag Strømsnes i DFØ skal bl.a. ta for seg digitalisering og deling av data, 30%-regelen er på dagsordenen og det tilbys et vell av fagforedrag – som man selv kan velge mellom.
Anskaffelsesprisen skal utdeles for 10. gang. DFØ har delt ut denne prisen hvert år siden 2014, bortsett fra i 2020, da korona-restriksjoner sto i veien. Fem ganger har Oslo kommune kapret pris, Universitetet i Bergen to ganger. I år går prisen til en virksomhet som har utmerket seg i arbeidet med å gjøre en innovativ anskaffelse, som bidrar til å fremme grønn omstilling og bærekraftig utvikling.
Plenum og parallellsesjoner
Selve Anskaffelseskonferansen feirer ikke noe jubileum i år, det er 16.gangen arrangementet gjennomføres. Også konferansen hadde pause i korona-året 2020. Som mange ganger tidligere er konferansen delt inn i plenum før lunsj og så parallellsesjoner etterpå. Konferansen kan følges så vel fysisk som digitalt.
Samtidig med Anskaffelseskonferansen arbeider Nærings- og fiskeridepartementet for fullt med å forberede forslag til nytt lovverk om offentlige anskaffelser, basert på de to delutredningene fra Anskaffelsesutvalget. Hun som har det politiske fagansvaret for de planlagte lovene, næringsminister Cecile Myrseth, kommer på Anskaffelseskonferansen og skal fortelle om ambisjonene med det nye regelverket.
Deling av data, beredskap
Nylig hjemkommet fra hospitering i OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) skal divisjonsdirektør i DFØ, Dag Strømsnes, forteller om siste nytt fra DFØ. Han skal bl.a. vise resultater fra Anskaffelsesundersøkelsen 2024 og ta for seg digitalisering, deling av data og bærekraft.
Beredskapsavtaler og forsyningssikkerhet står på programmet. Det er usikkerhet knyttet til leveransekjeder ved konflikter. Spørsmålet er om økt proteksjonisme er svaret – og om hvordan disse problemstillingene ivaretas i anskaffelser.
30%-regelen
DFØ har analysert bruken av krav og kriterier etter innføring av 30%-regelen. Ved hjelp av KI er konkurransegrunnlag analysert og på den måten hentet ut alle krav og kriterier. Allerede 28. august slippes «katta ut av sekken» på et DFØ-møte, der ny statistikk avslører status for bruk av 30%-regelen i offentlige anskaffelser. På Anskaffelseskonferansen noen uker senere er spørsmålet om 30%-veiledningen blir benyttet.
I plenum skal også en representant fra EU stille i en samtale om alle direktivene som kommer som perler på en snor. Mange av dem sneier innom offentlige anskaffelser, sist «Netto-nullforordningen». EU en motor og drivkraft i bærekraftsarbeidet, men, som det heter i konferanseprogrammet: klarer vi å henge med i tempoet av direktiver og forordninger?
Fagforedrag å velge
Når lunsjen er vel inntatt og på vei til å bli fordøyet, kan deltakerne på konferansen velge mellom en serie foredrag:
- Evalueringsmodeller og prissetting av kvalitet
- Hvordan oppnår vi de grønneste løsningene?
- Datadrevne bærekraftige anskaffelser – datakvalitet for god styring
- Hvordan henter vi ut gevinster fra avtalene?
- Møt de nominerte fra anskaffelsesprisen 2023
- Nytt digitalt verktøy i anskaffelsesprosessen – virksomhetslommebok
Og når vi tar med at direktør Hilde Singsaas i DFØ åpner Anskaffelseskonferansen 2024 og at tapas og mingling avslutter, er det meste nevnt.
Spennande konferanse. Synd DFØ har valt å legge den til veka mange av oss som ikkje bur i Oslo har haustferie!
Siri Knapskog, UiB