Tøff togkamp bak handikap-krav om å løfte universell utforming i anskaffelser

Anbud365: Tøff togkamp bak handikap-krav om å løfte universell utforming i anskaffelserPå bildet: Tove Linnea Brandvik, forbundsleder i Norges Handikapforbund, som mener at universell utforming må være et absolutt krav i alle offentlige anskaffelser (foto: Ivar Kvistum/Handikapnytt/Norges Handikapforbund).

Skriv ut artikkelen

Erfaringene fra Norges Handikapforbunds tøffe kamp for å sikre bedre tilgjengelighet for rullestolbrukere på de nye fjerntogene setter sitt preg på deres høringssvar til Anskaffelsesutvalgets andre delutredning. Anbudsregler har ført til at vi de neste 40 årene vil ha fjerntog som ikke er universelt utformet. Dette er å gå baklengs inn i fremtiden, slår forbundet fast, og ber om at universell utforming må løftes høyere i anbudslovverket.

Så vel Norges Handikapforbund (NHF) som Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) markerer i sine respektive høringssvar at universell utforming må løftes høyere i anbudslovverket. Det gjorde de når Anskaffelsesutvalgets første delutredning var på høring og det gjør de nå, når utredning nr. 2 fra utvalget skal menes noe om.

Fjerntog-kamp

NHF, heter det i høringssvaret, har i den senere tid jobbet mye med tog, der gjeldende anbudsregler har ført til at vi de neste 40 årene vil ha fjerntog som ikke er universelt utformet. Dette er å gå baklengs inn i fremtiden. Forbundet mente at tilgjengeligheten for rullestolbrukere på de nye fjerntogene FLIRT Nordic Express var for dårlig.

Etter en tøff og seig kamp gav Samferdselsdepartementet sin tilslutning til Norske togs endringsforslag på de 17 bestilte fjerntogene som skal gjøre togene mer tilgjengelig for rullestolbrukere. Endringen innebærer at rullestolbrukere nå også vil få tilgang til familievogn og flex-område, flere rullestolheiser, flere HC-toalett, samt et større område å oppholde seg på.

Langt unna målet

– Vi er nå måneder unna 2025, og kan dessverre med sikkerhet erkjenne at vi står langt unna målet om et universelt utformet Norge, fremholder NHF. Mye politikk drives fremover i det offentlige anbudsregimet. Derfor har vi allerede krav til miljøhensyn, bruk av lærlinger og ordnede arbeidsforhold i lovverket. Norges Handikapforbund mener det er på høy tid at også universell utforming blir løftet høyere opp i anbudslovverket.

NHF mener at universell utforming må være et absolutt krav i alle offentlige anskaffelser. Blant annet vil de ha formuleringen «et universelt utformet samfunn” inn i formålsparagrafen i den kommende, nye loven. – Man bør ikke kunne levere et tilbud som ikke hensyntar universell utforming – hvis det likevel gjøres, bør det diskvalifisere oppdragstilbyder i gjeldende anbudsrunde, er kravet fra forbundet.

Ivaretatt på en god måte

FFO, som er paraplyorganisasjon for 88 organisasjoner av funksjonshemmede, kronisk syke og pårørende, og representerer i underkant av 400 000 medlemmer, tar for seg universell utforming. I sitt høringssvar skriver de bl.a.:

– Vi ønsker at den nye loven bidrar til at universell utforming beskrives tydeligere i kravspesifikasjonene i forbindelse med offentlige anskaffelser, og vektes tungt i vurderingene av tilbud og spesifikasjoner. Det vil sikre ivaretakelse av de gruppene vi representerer på en god måte og sikre at man unngår uheldige innkjøp, som eksempelvis kjøp av nye fjerntog, hvor hensynet til universell utforming ikke var ivaretatt på en god måte.

Bli den første til å kommentere på "Tøff togkamp bak handikap-krav om å løfte universell utforming i anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.