Forsvaret leter etter en mer effektiv løsning for strømforsyning til utstyr som brukes i felt. De trenger en fleksibel løsning som kan kobles til ulike energikilder, eksempelvis solenergi, vindkraft eller bærbare generatorer. Det er Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) som nå utfordrer markedet ved en førkommersiell anskaffelse – et StartOff-prosjekt. Det er i dag, heter det, en utfordring at man må bære med seg mye ulikt tilbehør for å forsyne feltutstyret med energi, som igjen betyr at utstyret tar mer plass, veier mer, at det slites og må forvaltes.
I tillegg til funksjonalitet er sikkerhet, robusthet og miljøkrav viktige aspekter for FFI og Forsvaret. Det dreier seg om et StartOff-prosjekt som gjennomføres som en førkommersiell anskaffelse. FFI har satt av 725 000 kroner til prosjektet. Konkurransen er et samarbeid mellom FFI, Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) og Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). FFI er en av de 35 partnerne i LUP, og dette er første gang FFI gjennomfører denne typen prosess. Leverandøren med det beste forslaget får over en halv million kroner til å videreutvikle idéen sin til en testbar prototype.
Inntil tre går videre
Opptil tre utvalgte skal videre til neste fase: da skal de respektive alternativene utforskes nærmere.
Svært ofte benyttes ulike systemer og utstyr i Forsvaret egne løsninger for energiforsyning. Dette kan være utstyr som batterier, ladere, kabler, plugger og strømadaptere, og det er en utfordring at man må bære med seg mye ulikt tilbehør for å forsyne feltutstyret med energi, som igjen betyr at utstyret tar mer plass, veier mer, at det slites og må forvaltes.
Kommuniserer dårlig med hverandre
En annen utfordring når Forsvaret bruker flere ulike systemer og mye forskjellig utstyr, er at enhetene ofte kommuniserer dårlig med hverandre. Dermed oppnås det ikke nødvendigvis total oversikt over samlede energidata, som energiforbruk og tilgjengelig kapasitet. Det er også utfordrende å fjernstyre og overvåke energiløsningene til ulikt utstyr effektivt i ett system.
Det overordnede målet med konkurransen er å utvikle en fungerende enhet som løser de nevnte utfordringene. En slik enhet kan bidra til å vise om Forsvaret kan oppnå:
– et fleksibelt energisystem i felt som knytter ulike komponenter sammen.
– et effektivt energisystem med lavt energitap og lang driftstid.
– et smidig oppsett som reduserer antall komponenter ved bruk og forvaltning.
– et fjernstyrt system som bidrar til kontroll, driftsoptimalisering og økt ytelse.
Muligheter kan åpne seg
FFI ønsker å utfordre markedet til å utforske om det er mulig å utvikle en enhet (MVP) som løser disse utfordringene. Dersom enheten skulle bli tilstrekkelig god, er også mulighetene gode for et videre samarbeid om produktutvikling og ressurser frem til et ferdig produkt. FFI mener det vil finnes andre interessenter i inn- og utland for et produkt som dette.
Bli den første til å kommentere på "StartOff-prosjekt skal hjelpe Forsvaret med mer effektiv energiforsyning i felt"