Det bør stilles krav til åpenhet om anskaffelsesdata og manglende deling av slike data må kunne sanksjoneres. Dette skriver Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) i sitt høringssvar til Anskaffelsesutvalgets andre delutredning. Å la være å dele slike data kan sees på som ille nok til at det kan sammenliknes med ulovlige direkteanskaffelser, antyder DFØ.
– Digitalisering medfører at det blir skapt mer data, ikke bare i anskaffelsesprosesser, men også om varer og tjenester som blir anskaffet, fremholder DFØ. Bruk, gjenbruk og deling av denne type data er en forutsetning for å drive god styring, avdekke korrupsjon og utvikle digitale kostnadseffektive tjenester med mer.
Øke tilliten
Dessuten fremhever DFØ at åpenhet og tilgjengeliggjøring av data vil også bidra til å øke tilliten til offentlig sektors forvaltning av fellesskapets midler. – Åpenhet i anskaffelsesdata er nødvendig hvis vi skal lykkes med å bruke offentlige anskaffelser som et strategisk virkemiddel for grønn omstilling, bærekraftig utvikling og innovasjon, ifølge DFØ i høringssvaret, der det også heter:
– Det bør vurderes å stille krav om at anskaffelsesdata skal deles i standardiserte strukturerte formater. Gitt tilgang til anskaffelsesdata i standardiserte strukturerte formater, kan det lages tjenester, statistikker og analyser som gir unik informasjon og innsikt, og kan danne grunnlag for å effektivisere, lære, innovere og skape etterrettelige offentlige anskaffelser. Et eksempel på dette er arbeidet som DFØ nå gjør for å automatisk måle etterlevelse av kravet om 30% miljøvekting i anskaffelser.
Doffin som digital fellesløsning
På denne bakgrunn foreslår DFØ at det stilles krav om at all informasjon i offentlige anskaffelser (kunngjøringer, anskaffelsesdokumenter, kontrakter og fakturaer) skal gis en unik teknisk identifikator for anskaffelsen. I tillegg kommer forslag om at den enkelte virksomhet pålegges å publisere kontrakter med standardisert nøkkelinformasjon på strukturert dataformat.
I høringssvaret finnes også DFØ-forslaget om at Doffin i større grad utnyttes som digital fellesløsning. Dette vil gi leverandørene en mye bedre mulighet til å finne informasjonen enn om hver oppdragsgiver skal publisere kontraktsinngåelser på sin hjemmeside, heter det. I tillegg: Oppdragsgivere foreslås å bli pålagt å dele nøkkeldata fra faktura til Doffin. Basert på rådata kan det produsere aggregert statistikk som blir gjort offentlig, for eksempel størrelsen på kjøp fra én leverandør.
Digitalisering og tilsyn
Prosessen med å fremstille aggregerte og sammenstilte data slik som lovutvalget foreslår, vil fort bli oppfattet som kostnadsdrivende dersom den skal gjennomføres av den enkelte oppdragsgiver, mener DFØ. Digitalisering gjør at det er mye mer effektivt å samle inn grunnlagsdata til en fellesløsning på en måte som gjør at den enkelte oppdragsgiver kan full-automatisere sin datadeling.
Dersom det innføres en tilsynsfunksjon for ulovlige direkteanskaffelser, bør denne sees i sammenheng med de ovennevnte forslagene for sanksjonering av manglende åpenhet i offentlige anskaffelser, poengterer DFØ. Ettersom informasjon som trengs for begge formål kan hentes ut fra det samme datagrunnlaget, vurderer DFØ at dette ikke vil medføre særlig økte administrative konsekvenser. Dette vil derfor kunne være et sentralt virkemiddel for å bidra til den datakvaliteten som kreves for at de grunnleggende håndhevingsmekanismene skal fungere optimalt.
Omfanget og potensialet i deling av standardiserte strukturerte data følger endringstempoet som digitalisering medfører. Nye lover om offentlige anskaffelser bør legge til rette for å utnytte dette endringstempoet, noe som vil kreve relativt hyppige endringer i anskaffelsesregelverket. DFØ ber Nærings- og fiskeridepartementet utrede nærmere hvordan dette kan gjennomføres mest mulig effektivt og uten å påføre oppdragsgiverne unødvendige administrative byrder. – Et alternativ kan være å innta lov- og/eller forskriftshjemler for slike tiltak i anskaffelsesregelverket, skriver DFØ i sitt høringssvar.
Bli den første til å kommentere på "DFØ klemmer til: Den som ikke deler anskaffelsesdata, bør få straff"