– Våre medlemmer gir tilbakemelding om et stadig voksende skjemavelde i regi av offentlige oppdragsgivere spesifikt, og myndigheter generelt – på tvers av departementer og direktorater. Dette skriver Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) i sitt høringssvar til Anskaffelsesutvalgets andre delutredning. Det er bl.a. alle de ikke-anskaffelsesfaglige samfunnsmålene regelverket skal bidra til å nå, som bekymrer. MEF krever dessuten av myndighetene at en ny anskaffelseslov må følges av en forpliktende plan for kompetanseheving blant offentlige innkjøpere.
Forbundet representerer om lag 2 400 medlemsbedrifter. I en medlemsundersøkelse som MEF gjennomført i juni 2024, oppga 47% av respondentene at prosjekter i regi av offentlige oppdragsgivere utgjorde det viktigste markedet for deres virksomhet.
Er det reell forenkling?
Forbundet mener lovforslaget gir grunn til bekymring på vegne av små og mellomstore bedriftene som deltar – eller har ambisjoner om å delta – i det offentlige markedet. Det er svært vesentlig at det også fremover eksisterer en reell håndhevingsmulighet for anskaffelser under EØS-terskelverdi. Det kan i tillegg bemerkes, heter det i MEFs høringssvar, at deres erfaring med dagens anskaffelsesregelverk er at det ofte er kompleksiteten som oppleves utfordrende – ikke nødvendigvis de enkelte bestemmelsene.
MEF stiller seg også spørrende til om lovforslaget som nå foreligger, faktisk innebærer en reell forenkling for oppdragsgivere og leverandører. Forbundet sikter til alle de ikke-anskaffelsesfaglige samfunnsmålene regelverket skal bidra til å nå, og viser til ord fra Regelrådet i høringssvaret derfra. Rådet problematiserer hvorvidt «forenklingseffekten blir nullet ut av kostnader knyttet til de mange samfunnsmålene»
Voksende skjemavelde
Forbundet er særlig kritisk til en utvikling der krav i de offentlige anskaffelsene resulterer i at leverandørene må forholde seg til dobbeltrapportering på krav som også gjelder allment utenfor anskaffelsesregelverket. – Våre medlemmer gir tilbakemelding om et stadig voksende skjemavelde i regi av offentlige oppdragsgivere spesifikt, og myndigheter generelt – på tvers av departementer og direktorater. I likhet med rådet mener vi derfor utredningen burde ha inneholdt anslag for hvilke administrative kostnader lovforslaget vil påføre norsk næringsliv, fremgår det av høringssvaret fra maskinentreprenørene.
Av hensyn til forenkling og effektiv gjennomføring av nytt regelverk mener MEF det er viktig at det utarbeides ny veiledning som er klar når anskaffelsesloven trer i kraft. – En slik veiledning bør utformes med det formål at den skal kunne benyttes av oppdragsgivere, leverandører og rådgivere, skriver forbundet.
Kompetanse
Også på et annet punkt trekker MEF frem Regelrådets høringssvar. I likhet med rådet skulle MEF gjerne ha sett at betydningen av god innkjøpskompetanse var nærmere omtalt i utredningen. Uavhengig av hvordan regelverket utformes, heter det, vil innkjøpskompetanse være en avgjørende forutsetning for å oppnå gode innkjøp og effektiv ressursutnyttelse. – Vi gjentar derfor her vår oppfordring om at myndighetene følger opp ny anskaffelseslov med en forpliktende plan for kompetanseheving blant offentlige innkjøpere. Vi erfarer at dette vil være særlig aktuelt for mindre, kommunale innkjøpsmiljøer, slår Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) fast i sitt høringssvar til Anskaffelsesutvalgets delutredning nr. 2.
Bli den første til å kommentere på "Kritisk til et stadig voksende skjemavelde på anskaffelsesområdet"