Nå haster det med påmelding til Anskaffelseskonferansen 2024, så vel LO som Nordland fylkeskommune allierer seg med Skatteetaten i kampen mot useriøse aktører og Statens innkjøpssenter har klar en fellesavtale om multifunksjonsmaskiner, printere og skannere. En universitetslektor mener KI vil gi forbedrede anbudsprosesser, og en skotsk KI-veiledning for anskaffelser lansert. Skien kommune skal prioritere lokale leverandører, og en kommune kjøpte elektrisk gravemaskin, men tok ikke med ladebehovet. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
Viktig påmeldingsfrist i dag!
I dag, fredag 27.september er siste frist for deg som vil melde deg på Anskaffelseskonferansen2024 i regi av DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring). På programmet 8.oktober: Beredskap, 30% miljøvekting, DFØ-nytt, utdeling av Anskaffelsesprisen og en rekke fagforedrag. Sjekk program og påmelding her.
Ny statlig fellesavtale for printere og skannere
Statens innkjøpssenter har inngått ny statlig fellesavtale for kjøp og leie av multifunksjonsmaskiner mm og løsninger for statlige virksomheter. Avtalen er tredd i kraft, og kontrakt er tildelt Canon Norge AS (hovedleverandør), samt Sharp Business Systems Norge AS (2) og Konica Minolta Business Solutions Norway AS (3).
Ikke lenger søk i ELMA-registret
Første oktober legger Digdir (Digitaliseringsdirektoratet) ned sitt datahotell som viser mottakere av EHF og Peppol BIS. Konsekvensen er at søk i ELMA-registeret ikke lenger vil fungere. Søk etter mottakere av EHF og Peppol BIS vil nå gå via Peppols egen søkemotor (Peppol Directory).
LO og Skatt …
Bygg- og anleggsbransjen er en bransje med risiko for arbeidslivskriminalitet. Både LO og Skatteetaten gjør en innsats for å forebygge skatteunndragelser, lønnstyveri og beslektede problemer i denne delen av arbeidslivet. Nå forsterker LO og Skatteetaten samarbeidet for å sikre et seriøst arbeidsliv med like konkurransevilkår.
… og Nordland og Skatt mot useriøse
Nordland fylkeskommune vil gjøre det vanskeligere for useriøse å vinne anbud, og inngår samarbeidsavtale med Skatteetaten. Avtalen skal sikre at fylkeskommunen inngår kontrakter med seriøse leverandører og underleverandører. Nordland fylkeskommune bruker årlig rundt tre milliarder kroner på anskaffelser og investeringer.
Ny kurs- og konferanseavtale i oktober
Statens innkjøpssenter mottok totalt 74 tilbud på 375 kurs- og konferansetjenester i tilbudskonkurransen om de statlige fellesavtalene om kjøp av kurs- og konferansetjenester i Norge. En svært omfattende evalueringsprosess har medført forsinkelser, men tildeling av kontrakter planlegges i løpet av oktober.
Ny handlingsplan for IKT-kategorien
Våren 2024 har Statens innkjøpssenter laget ny handlingsplan for perioden 2025–2027 med mål om å ivareta og utvide IKT-porteføljen. I handlingsplanen foreslås en rekke tiltak knyttet til forvaltningen av dagens portefølje av fellesavtaler, også tiltak knyttet til fleksibilitet i IKT-avtalene og kommunikasjonstiltak ut mot IKT-miljøene i virksomhetene.
Statens innkjøpsforum 13. november
Statens innkjøpsforum er et årlig, uformelt arrangement for alle som er omfattet av og jobber med de statlige fellesavtalene. Forumet tilbyr en arena for erfaringsutveksling og engasjement rundt fellesavtalene. På innkjøpsforumets møte 13. november i Oslo blir det gitt en oppdatering på hva som foregår hos Statens innkjøpssenter.
Ingen israelske leverandører
Rektor ved UiT Norges Arktiske universitet presiserer i utrop.no at de i dag ikke har noen avtaler med israelske leverandører. De vil framover fortsette å holde dialog med øvrige virksomheter i UH-sektoren, i tillegg til DFØ / Statens innkjøpssenter og Sikt, som begge inngår avtaler på vegne av sektoren, skriver han.
Forbedrede anbudsprosesser med KI
– KI forbedrer anbudsprosesser ved å sikre raskere og mer presis evaluering, analysere historiske data, automatisere anbudsopprettelse, styrke konkurranseevne, redusere tids- og kostnadsbruk, og tilby risikovurdering. Det sier universitetslektor Vidar Luth-Hanssen til itbaktuelt.no.
Millionstøtte til grønnere innkjøp
Harstad kommune har søkt om og får 1,5 mill i støtte fra Miljødirektoratet. Kommunen ønsker å bli flinkere til å tenke på og å måle effekten av klimatiltak når nye anskaffelser skal gjøres. Ifølge søknaden utgjorde kommunale anskaffelser som innkjøp av varer og tjenester mer enn halvparten av kommunens utslipp i 2022, melder Harstad Tidende.
Skal prioritere lokale
Skien kommune skal prioritere lokale leverandører, innenfor et til enhver tid gjeldende regelverk. Formannskapet mener at dette kan gjøres både via vekting av punkter i anbudsutlysninger, ved prekvalifisering, ved oppdeling av større anbud i mindre anskaffelser, opplæring av og i anbud for lokale leverandører, skriver ta.no.
Kommune-nettverk med sirkulær prosjekter
Ringerike er en del av Kommunenettverk for klimaomstilling. Det er et nettverk av 18 kommuner som ønsker å gjennomføre konkrete prosjekter som skal bidra til å redusere utslipp og skape mer sirkulære løsninger. Andre prosjekter handler om hvordan man kan vekte klima i anskaffelser og offentlige kjøkken.
Vurdere skjerpede miljøkrav
Når kontrakten på kystruta skal ut på anbud, vil fylkespolitikerne i Troms ha bedre valuta for pengene. Forberedelsene til neste anbudsperiode, som løper fra 2030 er allerede i gang, og staten har i den forbindelse bestilt en ny utredning. Oslo Economics skal bl.a. vurdere potensialet for skjerpede miljøkravene i neste i periode, ifølge Nordlys.
Millionbøter etter å ha fått anbud
Etter at Norled overtok to ferjeanbud i januar i år, og samtidig presenterte sine to nye hurtigbåter, har problemene hopet seg opp. Totalt har selskapet allerede måttet betale bøter på ca. 5 av de 73,9 mill de har fått av fylket for å drifte anbudene i 2024, skriver Avisa Nordland.
Bommet på ladetid
Kommunen krevde bruk av elektriske gravemaskiner, men visste ikke om ladetiden. Leder for kommunalteknikk i Vestby kommune, forteller til Vestby Avis at bruk av elektriske maskiner var et krav i anbudskonkurransen. Det er ikke stilt krav eller mottatt opplysninger om ladetid eller brukstid, ifølge Moss Avis.
Flere og flere svenske innkjøpere
I overkant av 4000 offentlig ansatte i Sverige hadde yrkestittel innkjøper e.l. i 2022. Det er en økning på ca. 1000 på åtte år. Den typiske innkjøperen er en kvinne i alderen 35–44 år med videregående utdanning. Det vanligste fokuset på utdanning var samfunnsvitenskap, juss, handel eller administrasjon.
Ny KI-veiledning
Ansvarlig bruk av kunstig intelligens (KI) er tillatt i anskaffelsesprosessen av både budgivere og innkjøpere i Skottland, i samsvar med aktuelle retningslinjer og veiledning. Organisasjonen bør imidlertid iverksette forholdsmessige tiltak for å redusere risikoen og maksimere fordelene som KI kan gi, heter det i en ny veiledning.
Kommune-protester i Finland
Den finske regjeringen er iferd med å gjennomføre en endring i anskaffelsesloven som vil begrense kommunenes mulighet til å bruke egne virksomheter i sin tjenesteproduksjon betydelig. Nå appellerer by- og kommunalsjefer, ordførere og Kommuneforbundet til 85 småkommuner regjeringen om å revurdere sine intensjoner.
Matinnkjøp verktøy i distriktspolitikk
Offentlige innkjøp av mat- og måltidstjenester skal fortsatt være et verktøy som bedre styrer mot og samsvarer med samfunnets ambisjoner og lover innen dyrevelferd og miljø. Dette er et av målene i den svenske bygdepolitikken som Tillväxtverket nå skal følge opp.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 27.september"