For en liten nærbutikk vil offentlige innkjøp kunne være avgjørende for om butikken overlever eller ikke, heter det i høringssvaret fra Distriktssenteret til Anskaffelsesutvalgets andre delutredning. Sett ut fra et samfunnsøkonomisk perspektiv der sikkerhet og beredskap er en viktig faktor, fremholder senteret, vil det for mange lokalsamfunn være avgjørende at kommunene har en anskaffelsespolitikk og en praksis som legger til rette for lokalt næringsliv og dermed sikrer videre drift for viktige og samfunnskritiske næringsaktører som f.eks. nærbutikken. Men flere kommuner benytter seg ikke av det handlingsrommet som dagens lovverk gir.
Ca. 560 små butikker
Et lønnsomt og bærekraftig næringsliv i distriktene som betjener innbyggere, bedrifter og tilreisende med varer og tjenester er avgjørende for fremtidig bosetting i mange av distriktskommunene, skriver senteret. Gjennom Merkur-programmet skal Distriktssenteret legge til rette for at ca. 560 små dagligvarebutikker ute i distriktene får tilført kompetanse og økonomisk støtte til å utvikle og modernisere butikken slik at den i størst mulig grad er rustet for fremtidig drift. En viktig del av Merkur-programmet er å legge til rette for at butikkene tilbyr tilleggstjenester som fremmer bostedsattraktiviteten, sikrer innbyggerne tilgang til grunnleggende tjenester og sikrer forsvarlig drift av butikken.
– Vi ser at de små nærbutikkene fyller en særlig viktig sikkerhets- og beredskapsfunksjon i sine lokalsamfunn i en tid med stadig mer ekstremvær, stengte veier og isolerte lokalsamfunn over kortere og lengre tidsrom, konstaterer Distriktssenteret.
Samarbeidsavtaler med kommunen
Distriktssenteret er enig med utvalget i at også dagens regelverk knyttet offentlige innkjøp rommer et betydelig handlingsrom. Flere av butikkene har inngått samarbeidsavtaler med kommunen der butikken får en rolle som kommunens forlengede arm ut i lokalsamfunnet. Avtalene omfatter ulike tjenester, også det å ivareta beredskapsfunksjoner for kommunen i form av å være et møte- og informasjonspunkt i en krisesituasjon, sørge for tilgang til drivstoff, aggregat, beredskapslager av diverse utstyr m.m. Og:
– Forslag til ny lov om offentlige anskaffelser vil være et viktig verktøy for kommunens arbeid med lokal samfunnsutvikling, poengterer senteret i sitt høringssvar.
Benytter ikke handlingsrommet
Distriktssenteret erfarer at det i dag er flere kommuner som ikke benytter seg av det handlingsrommet som dagens lovverk gir. Distriktssenteret håper en ny lov som forenkler og presiserer dette handlingsrommet vil bidra til at flere kommuner legger til rette for nettopp dette.
Med de endringene som utvalget foreslår, vil det offentlige ha gode argumenter for i enda større grad å legge til rette for kortreiste leveranser fra lokalt næringsliv. Distriktssenteret mener det er viktig at det blir utarbeidet et godt veiledningsmateriell om den nye loven for på den måten bidra til kompetanse ut til kommunene.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige innkjøp er livlinen til mange små nærbutikker i distriktene"