Brukte konsulenthjelp, skviset alle lokale ut av anbudskonkurransen

Anbud365: Brukte konsulenthjelp, skviset alle lokale ut av anbudskonkurransenKommunedirektør Ulf Pedersen i Fyresdal tok i et formannskapsmøte til orde for at kommunen måtte lage rammeavtaler som sikret oppdrag til lokale, ikke minst i forbindelse med infrastruktur-arbeid (foto: Privat).

Skriv ut artikkelen

Kommunen fulgte anbefalingen fra en konsulent og stilte krav i anbudskonkurransen som lokale entreprenører ikke kunne måte.  Det fikk politisk etterspill, men kommunedirektøren tok grep og varslet at nå skulle det bli rammeavtaler. Det skulle bidra til å gi lokalt næringsliv oppdrag fra kommunen. Men, kommunedirektøren innrømmet at han ikke kunne nok om å snekre slik rammeavtaler, så her måtte en konsulent inn i bildet igjen.

Fyresdal kommune i Telemark fylke har i overkant av 1200 innbyggere. I et formannskapsmøte forleden lurte en av representantene på hvorfor ingen fyresdøl fikk delta i en anbudskonkurranse om sentral infrastruktur i kommunen. Det var vel en og annen fyresdøl som følte seg utestengt, men representanten.

Vest-Telemark Blad er vår kilde i saken.

Benyttet konsulent

Infrastrukturen skulle etableres for senere hen å bygge attraktive boliger for å tiltrekke seg nye innbyggere. Representanten viste til at en lokal entreprenør til punkt og prikke hadde bygget infrastruktur i forbindelse med et annet boligfelt. Beskjeden til administrasjonen var klar: Ta vare på lokale arbeidsplasser!

Til dette svarte kommunedirektør Ulf Pedersen at de hadde benyttet konsulent for å få ut anbudet, og kommunen fulgte konsulentens anbefaling om størrelsen på firmaene man måtte se seg om etter. Det måtte bl.a. være en viss størrelse på maskinparken. Pedersen understreket at de egentlig ikke var noen regel som tilsa at firmaet måtte være så og så stort. De lyttet til konsulenten.

Lokale falt ut

Ordfører Erik Skjervagen slo da fast at dermed falt alle i Fyresdal ut, for de har for lav omsetning.

Åtte firmaer i Vest-Telemark ble bedt om å komme med tilbud, men – altså – ingen fra Fyresdal.

Saken førte til en erkjennelse av at kommunen er for dårlig rundt dette med innkjøp og rammeavtaler, for å sitere kommunaldirektøren i avisen. Han hadde også hørt kritikk som gikk på at noen fikk mye oppdrag fra kommunen, andre ingen. Tiden var inne til å sete i gang et arbeid med å lage rammeavtaler.

Rammeavtale og konsulent

Kanskje kan vi lage rammeavtaler med flere, undret kommunedirektøren, så kan de lages avtale om oppdrag dem imellom. Først ut vil være anleggsmaskiner og graving og slikt, skriver avisen, deretter rammeavtaler for snekkerarbeid, elektroarbeid og rørleggerarbeid. Vi må sikre oss nødvendig kompetanse og at det skjer ryddig og ordentlig, la kommunaldirektøren vekt på, og han slo fast at det må være slik at det ikke blir stilt spørsmål ved vår integritet.

– Jeg kan ikke nok om dette, så her må vi ha konsulent, fremholdt kommunedirektøren, som konkluderte med å si at det er viktig å ta vare på lokale uansett om det er entreprenører eller andre. De skal få oppdrag som vi står for, det er den beste måten å styrke lokalt næringsliv på.

Bli den første til å kommentere på "Brukte konsulenthjelp, skviset alle lokale ut av anbudskonkurransen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.