Sju systemutfordringer hindrer effektivt offentlige organisasjoner fra å kjøpe fra lokale bærekraftige leverandører. Det har forsknings- og innovasjonsprosjektet «Kjøp bærekraftig» avdekket, ifølge prosjektets leder, Kristin Reichborn-Kjennerud, research professor ved OsloMet.
De nesten 800 milliarder som det offentlige kjøper varer og tjenester for, kunne vært brukt til å vri lokal samfunns- og næringsutvikling i en mer bærekraftig retning, men det skjer ikke. Reichborn-Kjennerud skriver om temaet i en artikkel i Økologisk24. Hun leder Forskningsrådsprosjektet “Kjøp bærekraftig” som skal hjelpe kommuner og offentlige organisasjoner å kjøpe mat- og cateringtjenester mer bærekraftig.
Skaper selv problemet
Innkjøpsmiljøene skaper selv problemet. Organisering i store innkjøpsenheter og inngåelse av eksklusive kontrakter hindrer dem veldig effektivt i å kjøpe fra mindre leverandører og matprodusenter. Vi kjøper for så store summer at vi ikke kan kjøpe fra de små, er et annet argument, påpeker hun i sin artikkel, og:
– Forsknings- og innovasjonsprosjektet «Kjøp bærekraftig» avdekket sju systemutfordringer som effektivt hindrer offentlige organisasjoner fra å kjøpe fra lokale bærekraftige leverandører:
Sju utfordringer
1. De små leverandørene blir stengt ute i et monopolistisk matmarked.
2. Innkjøpsmiljøene bruker en snever anvendelse av miljøkriterier framfor å bruke en mer helhetlig forståelse av bærekraft når de kjøper inn varer og tjenester.
3. Det ligger en ideologi i bunnen av innkjøpspolitikken om at oppskalering og sentralisering alltid er bra og at fleksibiliteten til å kjøpe lokalt og bærekraftig i mer desentraliserte innkjøp er dyrt og risikabelt.
4. Politikken som føres, er orientert mot å kjøpe billigst mulig – istedenfor å ta rollen som samfunnsaktør som tar hensyn til kvalitet og bærekraft for seg selv og (lokal) samfunnet.
5. Logikken i kontrakter er transaksjonsbasert og strider med logikken om samarbeid der flere avdelinger og sektorer kunne gått sammen om å skape bærekrafteffekter.
6. Anskaffelsesreguleringen tillater ikke geografibasert diskriminering mellom leverandører.
7. Små innkjøpsmiljøer må håndtere et komplisert regelverk på EU-nivå, og det er vanskelig og risikabelt å stille krav om bærekraft i store kontrakter.
Bli den første til å kommentere på "Forsker: Sju utfordringer i veien for kjøp fra lokale, bærekraftige leverandører"