Kritikkverdig, sier Riksrevisjonen, når Forsvaret ikke har rammeavtale-kontroll

Anbud365: Fikk det glatte lag av Riksrevisjonen - fulgte ikke opp lønns- og arbeidsvilkårArbeids- og inkluderingsdepartementet må tydeliggjøre hva kontrollplikten krever og hvordan forskrift om arbeidsvilkår i offentlige kontrakter skal følges for å nå Stortingets forutsetninger. På bildet: Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (foto: Mathias Fossum / Riksrevisjonen).

Skriv ut artikkelen

Fem virksomhetene i forsvarssektoren har ikke etablert systemer og rutiner som sikrer at anskaffelser av varer og tjenester skjer i samsvar med anskaffelsesregelverket. Det er svak oppfølging og kontroll av rammeavtaler, og det er foretatt direkte kjøp i strid med anskaffelsesregelverket. Det er kritikkverdig at Forsvarsdepartementet ikke har tilstrekkelig kontroll, slår Riksrevisjonen fast etter å ha undersøkt. Riksrevisjonen utelukker ikke at flere direktekjøp kan være ulovlige direkteanskaffelser.

Riksrevisjonen la nylig frem rapporten «Oppfølging og kontroll av rammeavtaler i forsvarssektorens virksomheter (Dokument 1 (2024─ 2025)». De fem virksomhetene som er undersøkt, er Forsvaret, Forsvarsmateriell, Forsvarets forskningsinstitutt, Forsvarsbygg og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Flere direktekjøp

Det slås fast i revisjonsrapporten at virksomhetene i forsvarssektoren ikke etterlever gjeldende regler og krav for oppfølging av rammeavtaler. Kontrollen og oppfølgingen av rammeavtaler hindrer ikke kjøp på utløpte rammeavtaler, og det er foretatt flere direkte kjøp, heter det. Likeledes er det svak kontroll og oppfølging av forbruk på rammeavtaler. Det kan kjøpes på rammeavtaler etter at rammeavtalenes verdi er overskredet, heter det.

Virksomhetene i forsvarssektoren har gjort avrop på rammeavtaler både etter at avtalers maksimale/høyeste verdi er nådd, og etter at rammeavtaler har løpt ut, konstaterer Riksrevisjonen. Kjøpene gjennomføres på den utløpte rammeavtalens vilkår og med samme leverandør(er). De gjennomføres gjennom å gjøre endringer og legge til nye varer eller tjenester i innkjøpsordrer eller avrop som ikke er lukket. Flere av disse endringene er å anse som direkte kjøp og kan også være ulovlige direkte kjøp.

Legges til nye ordrelinjer

Revisjonen viser at Forsvaret og Forsvarsbygg fortsetter å kjøpe på rammeavtaler etter at disse har løpt ut. I Forsvaret skjer dette ved at det legges til nye ordrelinjer til åpne innkjøpsordrer opprettet før rammeavtalens utløp. Nye ordrelinjer kobles også til andre rammeavtaler enn den rammeavtalen som innkjøpsordren opprinnelig ble opprettet under. Revisjonen viser også at i enkelte tilfelle er nye ordrelinjer ikke koblet til en rammeavtale overhodet. Revisjonen har også vist at enkelte rammeavtaler har blitt utvidet utover maksimaltidene for rammeavtaler uten at det er dokumentert en begrunnelse for en slik utvidelse.

I Forsvarsbygg viser revisjonen flere tilfeller der uspesifikke avrop benyttes i lang tid, opptil flere år, etter rammeavtalens utløp. Det er også flere tilfeller der det kjøpes noe vesentlig annet etter at rammeavtalen har løpt ut, enn det som er angitt i det opprinnelige avropet som ble utført før den løp ut. Flere av disse tilfellene er direkte kjøp fordi avropene i realiteten skjer etter at rammeavtalen har løpt ut.

Lite kontroll og oppfølging

Riksrevisjonen opplyser at frem til 2022 hadde virksomhetene lite kontroll og oppfølging av verdien til rammeavtalene. Det var lite eller ingenting i virksomhetenes skriftlige rutiner om å kontrollere og følge opp rammeavtalenes verdi. Etter 2022 har virksomhetene i forsvarssektoren i ulik grad iverksatt tiltak for å forbedre oppfølging av forbruk på rammeavtaler. Forsvarsbygg og Forsvarsmateriell har etablert og videreutvikler oppfølging og kontroll av eget forbruk på sine rammeavtaler.

Det er imidlertid fortsatt svakheter i kontrollen og oppfølgingen av hvor mye virksomhetene forbruker på rammeavtalene sine, fremhever Riksrevisjonen. Ingen av virksomhetene har tilfredsstillende kontroll og oppfølging av det totale forbruket på rammeavtalene sine som også andre virksomheter kan gjøre avrop på. Virksomhetene erkjenner at det er behov for bedre oppfølging og kontroll av forbruket på rammeavtaler.

Bli den første til å kommentere på "Kritikkverdig, sier Riksrevisjonen, når Forsvaret ikke har rammeavtale-kontroll"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.