Energisparekontrakt kuttet forbruk med 30%

Anbud365: Energisparekontrakt kuttet forbruk med 30%Folldal bo- og servicesenter er ett av byggene som har fått installert bergvarme og er blitt etterisolert (foto: Folldal kommune).

Skriv ut artikkelen

Folldal kommune i Nord-Østerdalen har redusert strømforbruket med ca. 30% i sine bygg takket være en energisparekontrakt. Investeringene var tilbakebetalt i løpet av 3-5 år.

Du kan lese mer om framgangsmåten og erfaringene til Folldal kommune i DFØs nye eksempelbank: Energisparekontrakt kuttet forbruk med 30 prosent | Anskaffelser.no

Eksempelbanken

I den nye eksempelbanken for bærekraftige og innovative anskaffelser til DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) finner du for øvrig en rekke kortfattede eksempler innhentet fra anskaffelsespraksis omkring i landet. Her er kontaktopplysninger og konkurransegrunnlag for faktiske anskaffelser, styringsdokumenter for anskaffelser, samt for kontraktsoppfølging som på ulike måter fremmer grønn omstilling og bærekraftig utvikling.

Eksempler fra «banken» vil du også finne publisert på Anbud365 i tiden fremover.

Netto gevinst etter 3-5 år

I 2014 vedtok Folldal sammen med Alvdal, Rendalen og Tolga kommuner i Nord-Østerdalen å redusere energiforbruket i kommunale bygg gjennom en energisparekontrakt. AF Gruppen vant kontrakten, som var delt opp i tre faser:

  1. Analysefase: AF Gruppen gjorde i 2015 detaljerte energianalyser og foreslo tiltak i byggene.  Kommunene kunne velge å gå videre eller ei til neste fase, og fastsatte en endelig tiltakspakke basert på garantier fra entreprenøren om energibesparelser.
  2. Gjennomføringsfase: Folldal kommune valgte å gå videre med de mest lønnsomme tiltakene, basert på en pris på 60 øre per kilowatt-time. Tiltakene dekket de fleste av kommunens 13 500 oppvarmede kvm, fordelt på åtte bygg. De dreide seg om energibrønner, etterisolering og styring av belysning, og ble gjennomført i 2016-2017.
  3. Garantifase fram til 2023: Dette er perioden AF Gruppen fulgte opp tiltakene, med opplæring av kommunens driftspersonell, og garanterte energisparingseffekten av tiltakene.

I perioden 2018-2023 var strømforbruket i byggene omtrent 30 prosent lavere enn i 2014-2016. Fra 2023 gir alle tiltakene økonomisk gevinst for kommunen. Den vil vedvare i flere tiår.

Bli den første til å kommentere på "Energisparekontrakt kuttet forbruk med 30%"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.