Pilotprosjekt: Kople miljødata til sine respektive varer og tjenester i EHF-katalogene

Anbud365: Pilotprosjekt: La miljødata henge sammen med varene og tjenestene i EHF-katalogeneProduktsjef Anders Ødegård og partneransvarlig Marianne Arveng – begge i Tietoevry – inviterer statlige og/eller kommunale virksomheter med i deres pilotprosjekt, som DFØ er svært interessert. Det gjelder å finne ut om miljødata kan utveksles i forretningsdokumenter via EHF.

Skriv ut artikkelen

Et pilotprosjekt i regi av Tietoevry med DFØ og flere andre interesserte partnere er i gang. Formålet er å se om det er mulig og hensiktsmessig å kople miljødata knyttet til varer og tjenester i en EHF-katalog. Tanken er å forenkle miljødata-utveksling ved å gjenbruke data fra tilbud til fakturering. Det betyr også at det blir lettere å rapportere på miljøprestasjoner. I tillegg kan dette være et «puff» fremover for å få ned utslipp – og for leverandørene til å øke sin konkurransekraft i kampen om offentlige kontraktene.

Miljø- og klimaavtrykk er et vesentlig innslag i det offentliges anskaffelser. Hovedregelen for tiden er at det skal stilles krav om 30% vekting, eller stilles kvalifikasjonskrav dersom det gir enda bedre miljøuttelling. Dersom forslaget fra Anskaffelsesutvalget vinner frem og blir del av ny anskaffelseslov, er det det kjøpte produktets klima- og miljøytelse som skal være førende for de krav som stilles.

Klimamål og konkurransekraft

I tillegg til at miljø- og klimakrav til leverandørene er en del av innsatsen for å nå klimamål, er det også slik at klimaavtrykk fra leverandører utgjør en stor andel av det offentliges totale utslipp. Også indirekte utslipp som skjer i leverandørkjeden teller med. Og offentlig sektor er også opptatt av å få ned miljøbelastningen.

For leverandører som ønsker å konkurrere om offentlige oppdrag, er det da egentlig bare en ting å gjøre: Stadig skjerpe sitt miljøavtrykk. Da øker man dessuten straks sin konkurransekraft. Spørsmålet er hvordan man best og mest effektivt skal kunne utveksle de miljødataene som trengs. Det har produktsjef Anders Ødegård og partneransvarlig Marianne Arveng – begge i Tietoevry – en klar oppfatning av:

Bruke eksisterende infrastruktur

– Det er snakk om gjenbruk av data, fra bruk ved tilbud i konkurransen til – om man vinner – kontrakten. Vi må også ha in mente at det er rapporteringskrav, som det nok kan bli flere av. Dessuten vil den som kjøper, gjerne se miljøfotavtrykket til den enkelte vare eller tjeneste. Kan man velge mellom leveranse fra flere, sammenlikner man og kjøper det med minst avtrykk.

Ødegård og Arveng poengterer at forretningsdokumenter mellom selger og offentlig kjøper i dag foregår via EHF, basert på Peppol-infrastrukturen. Det er da nærliggende, understreker de to, å kople utveksling av miljødata til den infrastrukturen man allerede har.

EHF-katalog

– For praktisk formål betyr det at miljødata knyttet til varen eller tjenesten legges inn i den aktuelle EHF-katalogen, fremholder de to. Kjøperen kan da finne miljødata sammen med andre kvaliteter ved det som skal kjøpes. Samtidig kan miljødata aggregert finnes på fakturaene, både som grunnlag for kontroll og for rapportering. Endrer miljødataene seg, kan man oppdatere katalogen.

Det betyr at samme miljødata som legges til grunn i tilbudet, kan gjenbrukes i katalogen og ved fakturering og rapportering. Det er i seg selv et incentiv til å tenke miljø og klima, samtidig med at jo bedre en leverandør kan levere på dette området, jo mer konkurransedyktighet blir leverandøren.

DFØ interessert

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) meldte seg som interessert partner i pilotarbeidet da Tietoevry tok kontakt. Nå er prosjektet i gang – for å se om en slik gjenbruk lar seg gjøre. DFØ er med da de er ansvarlig Peppol-myndighet i Norge for infrastrukturen som tenkes lagt til grunn. Etter planen regner Arveng og Ødegård å være i mål med piloten omkring kommende årsskifte.

– I dag er kvaliteten på de ulike miljødataene veldig varierende, men etter hvert blir det bedre og bedre, beregningsmetodene utvikles og beregningene blir sikrere. Desto større verdi får klima- og miljøprestasjonene i offentlige anskaffelser – både for leverandørmarkedet og for den offentlige kjøperen. Vårt pilotprosjekt er bare for en begynnelse å regne når det gjelder utvekslingen av slike data. Noen leverandører har allerede systemer på plass som gjør det mulig å utveksle miljødata via EHF-katalog, men sliter imidlertid med å få med seg kjøpersiden. Her liggeren stor verdi ved vårt pilotprosjekt, fremhever de to, og:

Vil du delta, ta kontakt!

– Vi skulle derfor gjerne hatt med oss noen kommunale og/eller statlige virksomheter i arbeidet, sier de to, som på denne måten inviterer interesserte til å ta kontakt.

Bli den første til å kommentere på "Pilotprosjekt: Kople miljødata til sine respektive varer og tjenester i EHF-katalogene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.