Forsvaret skal satse på bærekraft i sine anskaffelser, og det kan gi resultater da sektoren har innkjøpsmakt og da nær 75% av utslippene kommer fra kjøp av varer og tjenester. Men en fersk studie peker på et kjempedilemma: Hva skal man bruke pengene på når det ikke er «nok til alt» – bærekrafttiltak eller operativ evne? Eller som forskerne skriver: Det kan være utfordrende å rettferdiggjøre bruk av midler på bærekraftstiltak dersom ikke den marginale økningen i operativ evne er beviselig høyere per krone brukt på bærekraftstiltak enn på andre tiltak.
Forskerne Frida W. Prebensen, Kamilla H. Sundkvist, Helene Berg og Jan Erik Voldhaug har gjennomført en empirisk studie av bærekraftige investeringsprosjekter i forsvarssektoren. Studien bygger på intervjuer med respondenter fra Forsvarsdepartementet, Forsvaret, Forsvarsmateriell, Forsvarsbygg, Forsvarets forskningsinstitutt og norsk forsvarsindustri.
Potensial til utslippskutt
Det fremgår av rapporten «Veien mot bærekraftige investeringsprosjekter i forsvarssektoren» at nær 75% av forsvarssektorens klimagassutslipp stammer fra innkjøp av varer og tjenester. Samtidig har sektoren innkjøpsmakt da den er Norges største anskaffer og forvalter av Norges største eiendomsportefølje. – Gjennom bevisst bruk av anskaffelser og omlegging til en mer sirkulær økonomi er det med andre ord potensiale for å redusere forsvarssektorens utslipp av klimagasser betydelig, heter det i rapporten.
I 2022 presenterte Forsvaret, Forsvarsbygg, FMA og FFI sin felles klima- og miljøstrategi. I strategien forplikter forsvarssektoren seg til å redusere negativ miljøpåvirkning og redusere sektorens klimaavtrykk. Et innsatsområde i strategien er omlegging til sirkulærøkonomi og bærekraftige anskaffelser.
Kompetansenivået skal heves
Bl.a. skal kompetansenivået i sektoren heves, slik at alle som arbeider med anskaffelser har en minimumskompetanse innenfor bærekraftige anskaffelser. Av de som arbeider med anskaffelser skal også 30% ha utvidet kompetanse. Et annet tiltaksområde er at det skal etableres en sektorfelles innkjøpsstrategi for kravstilling til klima- og miljø. Innkjøpsstrategien skal inneholde kategorispesifikke krav til klima og miljø og krav som fremmer sirkulærøkonomi. Sektoren skal bruke markedsdialog, miljøkrav og -kriterier, og innovative anskaffelser som virkemidler for å redusere klimagassutslippene som stammer fra anskaffelser.
Forskernes analyser viser at en av de største utfordringene investeringsvirksomheten står overfor for å kunne ivareta bærekraft, er de økonomiske rammene. Flere respondenter i intervjurunden fortalte at de opplevde at rammen for prosjekter – og ofte også konseptet – var satt lenge før prosjektets offisielle oppstart. Med et valgt konsept og en tildelt ramme, er det også en tiltenkt operativ effekt som skal realiseres. Det blir derfor, heter det, vanskelig å skulle prioritere å bruke noen av midlene til bærekraftstiltak, dersom det går på bekostning av den operative effekten.
Økonomisk handlingsrom til omstilling?
– Ivaretakelsen av bærekraft må derfor starte tidligere i prosessen enn ved prosjektets offisielle oppstart, konstaterer forskerne. Istedenfor noe som kommer «på toppen», må det være en bakenforliggende tanke i måten man driver investeringsvirksomheten på, som gjennomsyrer hele sektoren. Mange av respondentene snakket også om at de ønsket at det skulle settes av midler som var øremerket bærekraftstiltak – enten per prosjekt eller som en fellespott for alle prosjekter.
I den nye langtidsplanen legges det opp til en historisk forsvarssatsing, der forsvarsbudsjettene økes med 600 milliarder kroner i den kommende tolvårsperioden. Likevel er det, på bakgrunn av momenter som tidspress og behov for økt forsvarsevne, verdt å stille spørsmål ved hvorvidt det vil prioriteres å skape økonomisk handlingsrom i investeringsprosjektene til å gjennomføre den nødvendige omstillingen til en mer bærekraftig investeringsvirksomhet – eller om omstillingen også i de kommende årene vil være preget av nedenfra-og-opp-initiativ.
Bli den første til å kommentere på "Forsvaret kan bli tvunget til å velge mellom bærekraft og forsvarsevne"