DFØ fikk matpris med oppfordring til å satse mer på bærekraftige matanskaffelser, Stortinget skal drøfte innovative anskaffelser og påtroppende medisin-topp oppfordrer til felles innkjøpsavtaler i tilfelle stor eller mindre helsekriser. Skien kommune må ut med millioner i erstatning, og bemanningsreglene kom i veien for en Bane NOR-anskaffelse. Svenske leverandører har motvind i rettsapparatet, mens arkitektene mener det blir færre og færre muligheter for SMB-ene i bransjen. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
DFØ vant matpris
DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) vant pris for sitt gode arbeid på mat under Matprisen 2024, og fikk samtidig en utfordring om å satse mer på bærekraftige matanskaffelser. Matbransjen var samlet da organisasjonen Debio, som jobber med å fremme bærekraftig og økologisk mat, delte ut Matprisen 2024.
Innovative anskaffelser på Stortinget
Hvordan vil statsråden sikre økt bruk av innovative anskaffelser i offentlig sektor, og hvordan kan virkemiddelaktørene bedre støtte næringsutvikling gjennom mer innovative innkjøp? Slik lyder en interpellasjon fra Sveinung Stensland. Den betyr at Stortinget om ikke lenge skal debattere bruk av innovative anskaffelser.
Revisjon av klima-handlingsplan
DFØ har behov for faglig bistand ifm revisjon av handlingsplan for økt andel klima og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon. Det gjelder bl.a. DFØs program for grønt kompetanseløft for innkjøps-Norge og hvilke miljøeffekter avtalene til statens innkjøpssenter har hatt hittil.
Stad skipstunnel ut på anbud 1. desember
Etter planen skal Kystverket offentliggjøre anbudet for byggingen av Stad skipstunnel 1. desember. Deretter inviteres interesserte totalentreprenører med på en egen tilbudskonferanse på Gardermoen 17. desember.
Bemanningsforetak eller ei?
Bane NOR ser seg nødt til å avlyse en konkurranse om IT-rammeavtale. Det er kommet spørsmål rundt ett av punktene interessentene måtte fylle ut: Hvorvidt de var registrert som bemanningsforetak eller ikke. Bane NOR vet ikke hvordan de skal tolke reglene, og avlyser derfor hele konkurransen, heter det i kode24.no.
Flere felles innkjøpsavtaler
Trygve Ottersen, snart direktør i Direktoratet for medisinske produkter (DMP), sier til Dagens Medisin at mange ble sjokkert over hvor nære på vi var å ikke få koronavaksiner da de var ferdigutviklet. – Vi må ha på plass flere, felles innkjøpsavtaler med andre land slik at vi, som et svært lite marked i internasjonal sammenheng, får det vi trenger.
Abelia-savn for gründere i anskaffelser
Den største bøygen er ofte å få den første betalende symbolkunden. Her savner vi trykk på de gode koblingsarenaene som bidrar til at gründere og oppstartsbedrifter blir bedre posisjonert for å vinne frem med sine løsninger i offentlige anskaffelser, heter det i en Abelia-kommentar til regjeringens gründermelding.
Skremmende uvitenhet om sikkerhet
Det er skremmende å se den uvitenhet som eksisterer både blant innkjøpere og leverandører, sier Caroline Vagle i Norske Porter til Aktuell Sikkerhet, og ber om at det opprettes et organ som kontrollerer at lover og regler følges. Det vil bidra til like konkurransevilkår, men ikke minst også til økt sikkerhet.
Må betale million-erstatning
Skien kommune må punge ut med tre mill i erstatning til entreprenør etter avbestilling av ei gang- og sykkelbru. Etter at Kystverket avslo søknaden om tillatelse til bygging, har Skien kommune nå kansellert kontrakten med entreprenørselskapet Consto Anlegg Sør AS, melder ta.no.
Stadig vanskeligere for arkitekt-SMB-er
Flere tendenser innenfor offentlige anskaffelser gjør det stadig vanskeligere for SMB-er i arkitektbransjen å nå opp. Vi registrerer økende antall anskaffelser der alle fag kontraheres samlet, flere «totalentrepriser med løsningsforslag» hvor totalentreprenør er tilbudsgiver, skriver Anette Søby Bakker, sjefsjurist i Arkitektbedriftene i Norge.
Få «Doffin-jobber»
Det er lite «doffin-jobber», så man må søke etter den type jobber utenfor regionen, heter det fra styreleder Tom Arne Aamodt i Entreprenørforeningen for bygg og anlegg, (EBA). Han henviser til jobber på offentlig anbud og forteller i fvn.no om en nedgående trend hos de fleste i 2025.
Vasket for dårlig og mistet nøkler
En kommune på Romerike var ikke fornøyd med renholdet. Da renholdsfirmaet i tillegg mistet nøkler, fikk kommunen nok og avsluttet kontrakten – i minnelighet, melder Romerikes Blad. Oppdraget ble deretter konkurranseutsatt på nytt og tildelt en annen leverandør.
Ikke ekskludere lokalt næringsliv
Formannskapet i Vefsn kommune sier ja til anbud for en sykehjems-utvidelse, og at lokale entreprenører skal få mulighet til å være med. – Det bes om at anbudskriteriene ikke ekskluderer lokalt næringsliv. Erfaringer fra prosjekter med samspillsentreprise, viser at kriteriene i konkurransen ekskluderte lokalt næringsliv, heter det i helg.no.
Hjemmehjelp-konkurranse fra private
Kommunens helsearbeidere og organisasjon i Sandnes kommune skal få konkurranse fra private om å tilby hjemmehjelp. Planen er at pleietrengende som mottar hjelp i hjemmene skal kunne velge mellom kommunens egen organisasjon og de private firmaene som ønsker å konkurrere om anbudene, skriver sandnesposten.no.
Øker konsulent-kostnader
Rauma kommune skal ta stilling til om de skal øke utgiftene til konsulenttjenester. Det gjelder konsulenttjenester som omhandler næringsutvikling og tjenesten skal legges ut på anbud. I kommunedirektørens innstilling foreslås det at kommunestyret vedtar å øke behovet for finansieringen av dette fra 1,2 mill til 1,5 mill, ifølge Åndalsnes Avis.
Kjøp innenfor og utenfor grensene
Nær 40% av de kommunale innkjøpene blir gjort lokalt. Mange av innkjøpene blir ikke tilbudt lokalt, eller det er lokale aktører som ikke er interesserte i dem. Noen innkjøp er også veldig upraktiske å gjøre lokalt, f.eks. kontorrekvisita, mens tjenestekjøp som rørlegger, veterinær og bilberging kjøpes utenfor kommunegrensene, ifølge Tysnesbladet.
Motvind for svenske leverandører
Oppdragsgivere «vinner» hele 93% av alle klagesaker i første instans, og for leverandørkollektivet er det også blitt betydelig vanskeligere å få overprøving i lagmannsrettene. Det fremgår av advokat Anna Ulfsdotters trendspeiding, skriver upphandling24.se.
5-10% besparelser ved elektronisk auksjon
Ifølge studier kan det oppnås besparelser på opptil 5–30 % ved offentlige anskaffelser med elektroniske auksjoner. Det er også viktig å planlegge kjøpet godt og kartlegge markedet i en elektronisk auksjon, heter det fra Nord-Karelen, den første innkjøpsenheten i Finland som startet med helelektronisk anbudsprosess i 2010.
Sosial dumping – økt forsiktighet
Det økende fokuset på sosial dumping får nå både hovedentreprenører og tilbydere av større byggeoppgaver til å velge sine underleverandører med varsomhet. Det kan koste troverdigheten dyrt dersom det avsløres juks med lønn eller arbeidsvilkår på en byggeplass de har ansvar for, konstaterer arbeidsgiverforeningen Dansk Håndværk.
Forstå hvordan krav kan påvirke arbeidsforhold
Ansvarlig anskaffelsespraksis handler om å ta informerte beslutninger som balanserer forretningsbehov med anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter. Kjøperne må ikke bare fokuserer på pris og tid, men også ha en dyp forståelse av hvordan deres krav kan påvirke arbeidsforholdene til menneskene som produserer varene.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 15.november"