Det vil være god effekt på miljø å ha enten miljøledelsessystem eller svanemerket tjeneste, men at det ikke er nødvendig at leverandørene har både svanemerket tjeneste og miljøledelsessystem, både ut fra kostnader og miljøeffekt. Slik lyder en vurdering fra DFØs side (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring). Den finnes i deres oppdaterte utgave av anbefalte miljøkrav og -kriterier for anskaffelse av renholdstjenester og -produkter. At det ikke trengs «både-og», men holder med «enten-eller» i tjeneste-anskaffelser kan vise seg svært ressurs-effektiviserende.
Anbud365 er kjent med at det har vært møtevirksomhet mellom DFØ og Stiftelsen Miljøfyrtårn i denne saken. Miljøfyrtårn er opptatt av at innkjøper skal få miljøvennlige tjenester og at tjenesteleverandører skal slippe å både miljøsertifisere virksomheten og å miljømerke tjenesten. I anskaffelser av produkter er krav om miljøsertifisering og miljømerking komplementerende, men i tjenesteanskaffelser er de mer – men ikke fullstendig – overlappende.
Førte til avvisning
Det er kommet to henvendelser til Miljøfyrtårn i det siste, der miljøfyrtårnsertifiserte leverandører er avvist etter at innkjøper har stilt krav om miljømerket tjeneste. Det er utfordrende for både innkjøpere og leverandører å navigere ulike standarder, heter det. Selv om begge tilfellene var fra renholdsektoren, kunne det like gjerne vært en annen tjeneste. Og det kunne vært at miljømerkede tjenester ble avvist fordi innkjøper hadde stilt krav om tredjepartssertifisert miljøledelse.
For renholdstjenester er det er det en del leverandører som har miljømerket tjeneste (hovedsakelig svanemerket), og en del leverandører som har miljøledelsessystem eller miljøledelsesstandard, enten Miljøfyrtårn eller ISO 14001 (eller EMAS som er lite brukt i Norge), skriver DFØ, og:
Anbefaler markedsdialog
– Det kan være nyttig å gjøre en markedsdialog for å kartlegge hvilke systemer leverandører i det aktuelle området har. Selv om det er mange nok leverandører som har Svanemerket tjeneste til å kunne få god konkurranse (eller omvendt, nok leverandører som har miljøledelsessystem), så anbefaler DFØ å stille et krav i kravspesifikasjon som åpner for at både leverandører med miljømerket tjeneste og leverandører med miljøledelsessystem kan delta i konkurransen.
Et slikt krav kunne i prinsippet vært stilt som et kvalifikasjonskrav, men DFØ anbefaler imidlertid å stille dette i kravspesifikasjon. Grunnen er at dette er krav til ytelsen, altså selve tjenesten.
Bli den første til å kommentere på "Miljøkrav ved tjenestekjøp: Ikke lenger «både-og», holder med «enten-eller»"