Sykehusinnkjøp hadde sjekket med legemiddel-leverandøren Teva om de hadde noen virksomhet på de Israel-okkuperte Palestina-områdene. Nei, svarte selskapet. En slik dialog er ikke nok, konstaterte helseminister Jan Christian Vestre i Stortingets spørretime, Regjeringens advarsel her går nok lenger enn dette. Og det tok ikke lang tid før Sykehusinnkjøp tok poenget. Dagen etter spørretimen varslet de på nettsiden at de ville gå et skritt videre – å sette i gang ekstern gransking av leverandøren.
I Stortingets spørretime sist tok partiet Rødt opp kravet som 75 ansatte ved Ullevål, Rikshospitalet og Ahus hadde sendt til Sykehusinnkjøp HF og Helse Sør-Øst om å avslutte innkjøp av legemidler fra Teva. Sykehusinnkjøp har avslått varselet med begrunnelsen at de forstår regjeringen fraråding «slik at det er der virksomheten har lokasjoner på de okkuperte palestinske territoriene», ifølge brev fra Sykehusinnkjøp 25. oktober 2024, som gjelder. Spørsmålet som Rødt da ville ha svar på, var om dette er en riktig forståelse av regjeringens fraråding?
Har etablert dialog med leverandøren
Helseminister Jan Christian Vestre minnet om at regjeringen allerede den 7. mars i år frarådet norske selskaper å drive handel og næringsvirksomhet som bidrar til å opprettholde de folkerettsstridige bosettingene. Den 17. oktober i år gikk regjeringen videre ut med en advarsel til norske bedrifter mot å bidra til å opprettholde Israels ulovlige tilstedeværelse i Palestina. – De rådene og advarslene som regjeringen har gitt, sa han, retter seg mot norsk næringsliv, men jeg mener at også offentlig virksomhet bør tilstrebe å etterleve de samme standardene.
Sykehusinnkjøp har informert om at de har fulgt den aktuelle veiledningen til DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) i dette spørsmålet, og at de har etablert en dialog med det nevnte selskapet, Teva. Teva har overfor Sykehusinnkjøp bl.a. bekreftet at de ikke har noe virksomhet på okkuperte områder, opplyste statsråden, og:
Tredjepartsvurdering
– Regjeringens advarsel går nok lenger enn dette. Det er også, heldigvis, Sykehusinnkjøp klar over. Regjeringen fraråder altså norske selskaper fra å drive handel og næringsvirksomhet som – la meg understreke – «bidrar til å opprettholde» den ulovlige israelske tilstedeværelsen på det okkuperte palestinske territoriet. Det er derfor viktig at Sykehusinnkjøp fortsatt følger opp denne saken, og at de har nødvendig dialog med Teva om aktuelle problemstillinger. Jeg har forstått at Sykehusinnkjøp vurderer å etablere et system for tredjepartsvurdering av opplysninger fra aktuelle leverandører, slik at dette kan ettergås og verifiseres. Det er et viktig initiativ.
Ikke fysisk kontroll
Sykehusinnkjøp har bedt om bistand til å gjennomføre en ekstern granskning basert på Regjeringens uttalelse 17. oktober 2024 om at virksomheter må gjennomføre skjerpede aktsomhetsvurderinger, heter det. – Vi vil inngå avtale om at en uavhengig part skal gjøre en tredjepartsverifisering av at produksjonen til Teva ikke skjer på okkuperte områder, sier administrerende direktør Bente Hayes.
– Det handler i første omgang ikke om fysisk kontroll, men om analyse av åpne kilder og ulike databaser for å lete etter områder vi må være obs på. Hvis det oppdages røde flagg, vil vi eventuelt be om mer dokumentasjon fra leverandør, sier Hayes. Gjennomgangen til Sykehusinnkjøp inkluderer også om leverandøren på andre måter bidrar til å opprettholde Israels ulovlige tilstedeværelse i Palestina.
Bli den første til å kommentere på "Ikke nok aktsomhet, sa Vestre – Sykehusinnkjøp reagerte raskt"