Strenge/obligatoriske emballasjekrav kan i noen innkjøpskategorier konkurrere med/ta fokuset bort fra krav med større klimaeffekt. Det gjelder f.eks. matsvinn og klimasmart meny innen mat og måltidstjenester. Dette uroer Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) i forbindelse med EUs emballasjeforordning. – Med stadig flere krav og forventninger til hva grønne offentlige anskaffelser skal bidra til å løse, vil vi peke på en liten bekymring, skriver DFØ til Miljødirektoratet.
EUs emballasjeforordning er foreløpig møtt av en kald skulder i Stortinget. Forklaringen er at forordningen skaper usikkerhet om fremtiden for det norske pantesystemet.
Emballasjeforordning er et verdikjederegelverk med krav som dekker hele livsløpet til emballasje og sikrer bedre design for ombruk og materialgjenvinning og redusere mengdene emballasje og emballasjeavfall.
Tekst til høringsnotat
Miljødirektoratet og Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har i høst utvekslet utkast om grønne offentlige anskaffelser som vil inngå i høringsnotatet som anbefaler gjennomføring av emballasjeforordningen.
Artikkel 63 i forordningen gjelder grønne offentlige anskaffelser. Hensikten er å minimere klima- og miljøeffektene av emballasje. Det er ingen konkrete tildelingskriterier krav i selve forordningen. Minimumskrav om at offentlige anskaffelser av emballasje eller emballerte produkter tar hensyn til emballasjens bærekraft, vil imidlertid komme i gjennomføringsrettsakter som EU-kommisjonen skal vedta innen fem år etter at emballasjeforordningen har trådt i kraft.
Emballasje eller emballerte produkter
Kravene vil gjelde dersom emballasjen eller de emballerte produktene utgjør mer enn 30 % av den estimerte kontraktsverdien, eller verdien av produktene som brukes av tjenesten.
Alle offentlige virksomheter skal allerede i dag innrette sin anskaffelsespraksis slik at den bidrar til redusert miljøbelastning og fremmer klimavennlige løsninger, skriver Miljødirektoratet i sitt tekstutkast. Øvrige krav som vil følge av de kommende underliggende rettsaktene til emballasjeforordningen, skal legge til rette for at offentlige aktører i større grad har tilstrekkelig informasjon til å vurdere miljøbelastningen ved offentlige anskaffelser som inkluderer emballasje eller emballerte produkter.
En liten bekymring
Når dette regelverket etter hvert konkretiseres og gjennomføres ser DFØ behov for at det suppleres med god og enkel informasjon om hva som er klima- og miljøvennlig emballasje og hvordan dette kan vurderes. Og:
– Med stadig flere krav og forventninger til hva grønne offentlige anskaffelser skal bidra til å løse vil vi peke på en liten bekymring vi har knyttet til at strenge/obligatoriske emballasjekrav i noen innkjøpskategorier kan konkurrere med/ta fokuset bort fra krav med større klimaeffekt (f.eks. matsvinn og klimasmart meny innen mat og måltidstjenester).
Bli den første til å kommentere på "Urolig for at nye, strenge emballasjekrav tar fokus bort fra krav med større klimaeffekt"